Imprimantă sau multifuncțional? Sfaturi și recomandări

Imprimanta Ciss Multifuncțional Laser Alb-Negru

O imprimantă bine aleasă te poate ajuta să economisești bani pe termen lung și să îți sporești productivitatea. La achiziția unei imprimante e bine să știi la ce te aștepți, atât în ceea ce privește cheltuielile cât și eforturile necesare pentru instalarea sau întreținerea acesteia. 

Spre deosebire de restul echipamentelor de birou imprimanta necesită și consumabile, care cresc costurile de exploatare și care pe termen lung depășesc valoarea imprimantei în sine.

Tipuri de imprimante

Pentru a alege imprimanta potrivită e bine să știi clar care îți sunt nevoile și care este bugetul pe care ești dispus să îl aloci. Cu aceste informații clarificate poți arunca o privire peste echipamentele disponibile pe piață, și costurile lor și ale consumabilelor acestora.

  • Imprimanta cu jet de cerneală. Dacă nu ai nevoie să multiplici documente prin copiere și nici să scanezi, o imprimantă inkjet este o alegere suficient de bună pentru acasă. În funcție de numărul de pagini pe care ai de gând să le tipărești lunar, poți opta pentru o imprimantă inkjet sau una laser. Imprimanta inkjet are costuri mici pentru volume mici, oferă posibilitatea de a scoate documentele atât alb-negru cât și color, însă viteza de tipărire este mică și dacă nu le folosești des riști să ți se usuce cartușele.
  • Imprimanta cu CISS. Un caz particular de imprimante cu cerneală îl constituie imprimantele CISS, ce au niște rezervoare cu cerneală ce alimentează prin niște furtunașe cartușele din imprimantă, astfel reducându-se costurile de reumplere. Dacă nu îți place să reumpli cartușe, imprimantele CISS pot fi o alternativă mai economică la imprimantele clasice cu cerneală.
  • Imprimanta laser. Sunt ceva mai scumpe decât cele inkjet, dar au capacitatea și viteza de imprimare mai mari. Se folosesc mai mult în birouri însă sunt potrivite și pentru acasă dacă printezi mai mult. Ca să îți faci o idee despre costuri, o imprimantă alb-negru laser ieftină este comparabilă ca preț cu o imprimantă inkjet mai deosebită.
  • Imprimanta cu ace (matriceală). O imprimantă matriceală se poate dovedi cea mai rentabilă alegere pentru birou pentru completarea facturilor sau a altor documente tipizate (de exemplu AWB-uri).

Imprimante cu funcții suplimentare

  • Multifuncțional. Dacă ocazional ai nevoie să scanezi anumite documente sau să creezi copii ale acestora, un multifuncțional este fi mai potrivit. Multifuncționalele oferă pe lângă funcția de imprimare, posibilitatea de a scana documente sau imagini, de a creea copii ale acestora sau de a trimite/primi fax-uri. Pentru birourile unde volumul de documente de imprimat/copiat este mare, cel mai potrivit este un multifuncțional laser, de rețea.
  • Imprimanta de rețea. Este vorba despre orice imprimantă sau multifuncțional care se poate accesa direct din rețeaua locală, prin cablu sau wireless. Dacă acum câțiva ani doar imprimantele de volume mari aveau module de rețea și erau utilizate preponderent la birouri, acum și imprimantele mai „mici” pot fi conectate la rețeaua locală, prin cablu sau wireless.
  • Imprimantă foto. Pentru a imprima fotografii este nevoie de cerneală și hârtie speciale. De aceea, imprimantele foto sunt în general puțin mai scumpe decât imprimantele cu cerneală obișnuite, dar și rezultatele sunt pe măsură. În general sunt pe format A3, dar există și variante A4 sau doar A5.
  • Plottere. Acestea sunt imprimante de format mare, de obicei A1 sau A0. Sunt folosite în special pentru imprimarea schițelor de proiect de mari dimensiuni și a hărților.

Imprimare laser sau cu jet de cerneală (inkjet)?

Când nu știi ce să alegi dintre o imprimantă laser și una cu jet de cerneală, de fapt trebuie să analizezi cât de mult și cât de des vei printa.

  • Dacă printezi rar, există riscul să găsești cartușele uscate dacă ai ales o imprimantă cu jet de cerneală. Dacă printezi mult, o imprimantă laser va putea printa mai repede.
  • În cazul în care scoți la imprimantă puțin și des, și ai nevoie și de imprimare color uneori, probabil că o imprimantă cu jet de cerneală e suficientă.
  • Dacă se întâmplă să ai perioade mari în care nu imprimi nimic și atunci când e cazul ai nevoie de viteză mare la imprimare, s-ar putea să îți placă mai mult o imprimantă laser alb-negru.
  • Imprimantele laser color sunt mai scumpe, și se justifică mai mult pentru birouri decât pentru acasă.

Imprimarea cu laser

  • Costurile inițiale sunt mai mari
  • Imprimă un volum mare de pagini rapid
  • Tonerul își păstrează proprietățile chiar dacă imprimanta nu e folosită des
  • Nu are capete de imprimare deci nu necesită alinieri și curățări
  • Consumă mai mult curent electric comparativ cu cele cu jet de cerneală
  • Tonerul poate crea alergii celor cu probleme respiratorii

Imprimarea cu jet de cerneală

  • Preț de achiziție mic
  • Costul mare al consumabilelor
  • Imprimarea devine mai lentă pe măsură ce crește calitatea imprimării
  • Imprimare color mai accesibilă
  • Capetele necesită aliniere și curățare dacă imprimanta e folsită rar sau se schimbă cartușul
  • Cartușele se pot usca dacă se imprimă rar
  • Cerneala poate cauza dermatite

Imprimantă color sau doar alb-negru

Dacă nu printezi des fotografii, probabil cel mai simplu este să te orientezi către o imprimantă laser alb-negru, sau o imprimantă cu jet de cerneală ce nu folosește cartușele color la printarea alb-negru.

Dacă imprimi des fotografii, și ai nevoie de o calitate ridicată, atunci îți recomand să te orientezi către o imprimantă foto profesională. Poți printa și cu imprimantele mai ieftine fotografii, dar se duc foarte repede cartușele. Și cartușele sunt destul de scumpe. E probabil mai rentabil să mergi să le imprimi într-un centru specializat, unde și calitatea este garantată.

Imprimantă simplă sau multifuncțional

Prețurile imprimantelor simple sunt de multe ori similare cu cele ale multifuncționalelor. Dacă spațiul îți permite, recomand achiziționarea unui multifuncțional; pe termen lung este o variantă foarte avantajoasă.

Funcția de copiere este foarte utilă când ai nevoie de o copie a unor acte sau documente. Pur și simplu pornești multifuncționalul și în 30 de secunde ai copia gata. E mult mai rapid decât să scanezi cu telefonul și apoi să imprimi prin rețea, și calitatea e mult mai bună.

Cu exepția cazurilor în care spațiul este o problemă, multifuncționalul este de obicei o alegere mai potrivită.

Ce branduri de imprimante să alegi?

Producătorii de imprimante câștigă cel mai mult din vânzarea de consumabile și nu din cea de imprimante. Făcând un calcul simplu, vei descoperi că pe termen lung, consumabilele depășesc lejer prețul imprimantei. Acesta este un lucru de care ții cont când alegi o imprimantă produsă de un brand anume. Mai mult, la unele imprimante este destul de dificil să instalezi cartușe reumplute sau care nu sunt originale.

Ca lucrurile să fie mai simple, stabilește un ciclu de utilizare (de exemplu doi ani). Estimează volumul de imprimare și adună la prețul imprimantei și consumabilele aferente pentru a afla costurile de exploatare. Alege apoi varianta care ți se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Brandul contează mai puțin.

Instalare și configurare imprimantă

Este foarte important ca imprimanta să fie ușor de instalat și configurat. Ca să economisești timp pe viitor, poți face o mică cercetare despre driverele care însoțesc imprimantele care ți-au atras atenția. O simplă căutare pe google „MMM printer”, „MMM drivers” sau „MMM problem” te va ajuta să îți faci repede o părere despre modelul (MMM) de imprimantă care te interesează.

Când ai ceva de imprimat și se întâmplă să fie și urgent nu e plăcut să verifici de ce nu merge imprimanta. Driverele, aplicațiile care vin cu imprimanta și simplitatea în operare devin foarte importante când te grăbești.

Paramentrii imprimantelor explicați

PPM – pagini pe minut.

IPM – imagini pe minut.

ADF – automatic document feeder, este un sistem care preia pe rând și automat filele unui document, pentru a fi copiate sau scanate.

CPI – numărul de caractere pe inch.

CPL – numărul de caractere pe linie.

PPI – numărul de pixeli pe inch, reprezintă densitatea de pixeli a unei imagini ce urmează a fi imprimată pe o anumită arie.

LPI – numărul de linii pe inch, cu cât este mai mare acest parametru cu atât textul este mai clar.

Formatul – dimensiunile de coli care pot fi imprimate.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

17 comentarii

  1. un sfat ? Fac niste schite in creion pe care trebuie sa le multiplic . Care ar fi cea mai buna care ar reda cel mai fidel creionul ? E vorba de rezolutie mare 1200x 600 ?

    • Dacă printezi A4 toate se descurcă aproape la fel de bine. Dacă vrei fidelitate maximă, probabil o imprimantă foto ar fi mai ok.

      • Am achizitionat in cele din urma HP Officejet 6700 ….. merge bine dar am o problema cu faxul ! Cine primeste nu vede decat doua randuri din pagina ! Un sfat? E viteza ,conexiunea (romtelecom) ? Am scos raport fax si zice ca-s reusite toate alea pe la fax , dar …. !

  2. As mai adauga un criteriu de alegere, ma refer strict la imprimantele/multi-functionalale cu jet de cerneala: numarul de cartuse. Recomand cartuse separate de culoare, adica minim 4 (pentru cazurile uzuale), respectiv 6, 8, 9 si chiar 12 cartuse pentru imprimantele foto, pentru cei pentru calitatea este esentiala (evident, cu buget pe masura). Astfel, modelele „ieftine” avand cartus tri-color(!) sint cele mai neinspirate alegeri, refilarea colorului fiind de multe ori greu sau deloc realizabila. Pentru modelele (foarte) recente, cartusele cu cipuri ofera „satisfactii” exotice in domeniul colorat al injuraturilor, personal avand de-a face cu un multifunctional Lexmark: cartusele cu cip sint de unica folosinta, si un set de cartuse noi, originale, fiind la fel de scumpe ca si imprimanta insasi. Cred ca a fost cea mai proasta alegere in materie de imprimante. La polul opus se afla imprimantele la care se pot pune cartuse refilabile auto-resetabile, costul cernelii fiind in acest caz super-super-economic. Pentru cei care tiparesc (foarte) mult, in special color, recomand montarea unui sistem CISS (alimentare continua cu cerneala). In ambele cazuri, rezulta economii uriase, pretul de achizitie fiind amortizat intimp extrem de scurt. Nu as dori sa fac un clasament al imprimantelor, al producatorilor de imprimante mai exact, ci doar sa subliniez criteriul alegerii unei imprimante si din prisma costurilor ulterioare cu cerneala. Nu intru in detalii despre cartuse sau CISS, acestea se pot gasi printr-o simpla cautare pe reteaua retelelor. Am fost mai demult adeptul laserului, doar negru(!), dar acum, cand 1 litru de cerneala se poate gasi chiar si cu 35 lei, laserul deci, este total depasit de evenimente. Spor la printat.

      • Scuze de intirziere, abia acum am dat peste postarea mea. Da, ar fi cerneala Orink (stiu ca nu e cea mai cea) la 29.76 lei litrul aici: inkshop.ro/produse/inkjet/cerneala/1l/cerneala-1l-canon-bc01-bc02-bx2-bx31.htm. Dar si la 15 lei / 100 ml se gaseste cerneala de tip dye (cerneala de apa) de cea mai buna calitate, pretul fiind super acceptabil.

  3. @Alexandru pt puțin. urmăresc de ceva timp postările tale(cam de un an)aprox. ;și sunt încântat de ceea ce citesc și pe lângă asta am învățat și mai mult pe partea de IT(pe lângă ce știam yo),deci Respect.
    voi rămâne un cititor fidel .:)

  4. felicitări pentru articol. de mare ajutor. am mai citit și urmăresc și alte bloguri/site’uri în paralel și sunt mega mulțumit de fiecare în parte. tot respectul autorului. 🙂

  5. Pentru Canon-ul pe care l-ai recomandat in articol se utilizeaza cartuse model 540/541 care sunt extrem de usor de reincarcat. Mai dificila este reumplerea la cele de Epson. De HP nu mai vorbesc. 😉
    Oricum, daca folosesti un cartus refilat e bine sa nu te astepti la fotografii de aceeasi calitate precum cele imprimate cu unul original. In rest, diferenta nu e atat de pregnanta.

    • De acord.. dar depinde și de cerneala folosită la reumplere. Dacă refill-ul e făcut de profesioniști, zici că ți-ai cumpărat cartuș nou. Mai greu e să găsești profesioniștii.. 🙂

  6. Asa tinere, ai atins bine subiectul. Ce mi-ai recomanda pentru acasa, intr-un buget de 350 de lei? Nu ma intereseaza foto si nici sa se contecteze fara fir.

    • HP-urile au viteza mai mare, cartusele Canon pot fi reincarcate usor deci implica, ulterior, niste costuri mai mici. Depinde ce te intereseaza.

      • Din ce știu eu, într-o vreme la Canon era tristă rău situația la reîncărcare. Ca să aduc o completare la ce ai zis tu mai sus.. Epson scoate bine. 🙂

Comentariile sunt închise.