Cum iți organizezi informațiile pe hard disk

Modul în care avem organizate fișierele și directoarele din calculator, determină timpul total în care ducem la îndeplinire ceea ce ne propunem. Cu cât accesăm mai ușor o aplicație, un document, etc, cu atât mai bine. Pe cealaltă parte, cu cât informațiile sunt mai ”amestecate” se va pierde timp pentru căutare.

De aceea vă voi prezenta câteva sfaturi pentru a vă organiza eficient ca apoi să vă utilizați timpul intr-un mod productiv. Urmați doar acele sfaturi care se potrivesc cu stilul dumneavoastră de lucru, fără să exagerați, pentru că dacă irosiți prea mult timp cu organizarea, cădeți în extrema cealaltă și nu acesta este scopul.

În cele ce urmează veți descoperi o structură recomandată de organizare informațiilor pe hard disk, apoi câteva informații despre alocarea spațiului pentru cele trei directoare esențiale. În final vă sunt menționate și câteva aplicații care vă vor ajuta să vă organizați mai eficient. Lectură plăcută!

Structură directoare și organizarea cronologică a acestora

organizare fisiere

 • Pentru început, e bine să aveți bine stabilite câteva directoare (foldere) pentru imagini, muzică, filme, documente, proiecte, jocuri, kit-uri de instalare, descărcări și un director de fișiere temporare. Le puteți ține organizate după bunul plac, însă am observat că este mai comod ca să existe trei ”mari” directoare: Descărcări, Temporare și Fișierele mele.
 • Informațiile descărcate de pe Internet (luat cu navigatorul web, programul de mesagerie sau programe P2P) cele de pe CD/DVD le “salvați” în Descărcate, apoi când urmează să le sortați sau să le redenumiți le mutați în Temporare; după ce terminați le mutați în directorul potrivit.
 • În Temporare se pot organiza informațiile înainte de a fi copiate pe discuri, și se pot stoca fișierele mai puțin importante sau care pot fi șterse ușor. Astfel când aveți nevoie de mai mult spațiu liber, știți de unde să începeți.
 • Fișierele mele pot fi asociate ca fiind My Documents și să conțină la rândul lor Imagini, Muzică, Video, Albume Personale (materiale înregistrate cu o cameră foto sau telefon), Desktop, Jocuri, Proiecte, Backup, Programe, Documentație. Directorul Fișierele Mele se poate pune pe o partiție, iar Temporare și Descărcate pe o altă partiție (vezi 2.2).
 • Folosiți caractere măști în fața numelor directoarelor/fișierelor pentru a le organiza cronologic. De exemplu eu scriu data astfel “an.luna.zi nume” (de ex: 2009.03.04 Sfaturi). Mai folosesc și caractere ca ! ` ~ în fața numelor directoarelor pentru a le scoate în evidență.

Organizarea celor trei mari directoare pe partiții

platane

 • Diametrul platanelor hard diskurilor este de 3,5”, adică de 8,89cm, ceea ce înseamnă că raza este de 4,45cm. În caz că am dori să împărțim hard disk-ul în trei părți după rază, trebuie scăzută partea centrală de prindere. Dacă împărțim constatăm că partițiile nu sunt egale ca suprafață, și de aici rezultă că și viteza de transfer va varia proporțional cu suprafața.
 • Partiția primară (C), cea care găzduiește sistemul de operare este situată spre exteriorul discului, deoarece acolo se vor obține ratele de transfer cele mai mari. De aceea este indicat atât pentru programe cât și fișierul de swap să fie situate cât mai aproape de exteriorul platanelor.
 • Partiția dinspre centru va fi cea mai lentă, de aceea este recomandat să o folosiți pentru stocarea fișierelor.
 • Recomandarea mea ar fi fie să aveți două partiții, una pentru sistem și alta pentru cele trei directoare menționate la 2.1; pentru a evita fragmentarea datorată descărcărilor frecvente indicat este să aveți trei partiții: una pentru sistem, una pentru Fișierele Mele și alta pentru Descărcări și Temporare.

Aplicații utile pentru o organizare eficientă

 • Pentru detectarea fișierelor duplicat folosiți Easy Duplicate Finder ;
 • Pentru redenumirea în masă a fișierelor folosiți Flexible Renamer ;
 • Pentru mutarea/copierea automată a fișierelor de un tip anume folositi Belvedere ;
 • Pentru a muta automat foldere și fișiere în locații predefinite cu FileTargets ;
 • Pentru a accesa rapid directoarele uzuale folosiți Folder Guide ;
 • Caută și accesează orice director/fișier cu Search Everything ;
Trimite articolul și prietenilor tăi!

21 comentarii

 1. Salut! Pe un hdd de un 1tb am facut mai multe partitii: C (70GB), D POZE SI MUZICA (100GB), E DIVERSE (260 GB), F FILME (130GB), G JOCURI ( 400GB). Ar trebui sa fac o singura partitie pentru poze, muzica, filme si diverse (documente si temporare)?

 2. Bune informatiile. Folosesc o structura asemanatoare de mult timp :), dar am o intrebare: la partitionarea discului, presupunand ca discul e reprezentat liniar (o bara ce urmeaza a fi impartita), e sigur ca partea stanga a barei reprezinta partea „exterioara” a discului? sau cum ar trebui impartita bara aia (lasand la o parte faptul ca hardul foloseste de fapt mai multe platane) ?

  • Da, partea din stânga e exteriorul. Nu are importanță că sunt folosite mai multe platane sau fețe. 2 partiții sunt o combinație ideală din experiență. Spor și succes!

 3. salut am si eu o problema cu hdd am defragmentat C dupa care mi a gasit ceva pete negre,stiti cumva ce program de sters sau de ascundere a petelor imi trebuie,pentru ca am windows 7 si imi da eroare de hard din 10 min in 10 min,inainte am avut lastxp si nu imi aparea decat la pornire,F1 si dupa nu mi mai aparea,va multumesc cine poate sa ma ajute.

  • Dacă ai bad sectors și primești erori ar fi bine să faci un backup.. și apoi să încerci să îl „repari” cu vreo aplicație dedicată..
   Altfel soluția ar fi alt hard disk..

 4. Pacat ca am descoperit acest articol abia acum, cand am diskul aproape full si partitionat. Insa, este foarte relevant cand faci un setup from scratch.

 5. Un ghid foarte fain ! Dar fara suparare: in loc de „Raza platanelor hard diskurilor este de 3,5”, adică de 8,89cm…” sa treceti va rog ” Diametrul platanelor…”. Entuziasmul, iuteala degetelor pe tastatura ne mai joaca citeodata feste.

 6. Foarte bune sfaturile. Le aplic de ceva vreme, in mod deosebit pe servere unde partitiile /var si /tmp trebuie sa aiba un timp foarte mic de citire.

  Pentru windows as avea de facut o mica adaugare. Pentru memoria virtuala obisnuiam sa fac o partitie separata pe FAT32. FAT32 e mult mai rapid decat NTFS si fiind vorba de memorie virtuala integritatea datelor e irelevanta. Deci o partitie la sfarsitul discului, formatata FAT32 si folosita ca memorie virtuala creste performanta sistemului cand acesta e foarte incarcat.

  • Mulțam’ de apreciere. Nu știu/nu am testat ntfs și fat32 dpdv al vitezei, de fapt am trecut pe ntfs fără să-mi pun prea multe întrebări.. Am testat și eu treaba cu partiția de swap la un mom dat.. pentru Windows aș zice că nu se prea merită. Mai degrabă te asiguri că pagefile-ul e nefragmentat cu toate că îl ții pe aceeași partiție cu OS-ul. Pentru unii e posibil să nu se aplice ce am zis eu.. cred că depinde și de numărul total al partițiilor de pe hdd..

 7. Gasesc ca este FOARTE BUN, articolul. Dar, pentru cine stie, … pentru cei care se „lauda”, ca stiu de toate, si nu stiu cum sa dea un „cilk, click, klik, klic, clic, ş.a.m.d” … ! 😀

 8. Cred ca ar fi bine de mentionat inca un aspect care am vazut pe pielea mea cat de important poate fi: dimensiunea cluster-ului la formatarea partitiilor in functie de dimensiunea fisierelor care vor poposi pe acestea. In mod implicit, valoarea la formatare a clusterului NTFS e 4K care in general e utila pentru majoritatea fisierelor. Dar se poate optimiza atat pierderea de spatiu pe disc cat si viteza de citire/transfer a fisierelor modificand aceasta dimensiune. De exemplu, pe partitia pe care tin filmele descarcate de pe camera am un cluster de 64K, pe cea pe care am fisierele foarte mici si documentele las 2K, iar pe cea cu fisierele de lucru care au cam toate intre 12 – 50MB las un cluster de 16K.

  • Sunt de acord cu tine și cred ca procedura de dimensionare a clusterelor ar merita un articol separat (determinare dimensiune optimă și formatare).
   Mulțumesc pentru feedback.

 9. cautam asa ceva. in mare parte am aceelasi gen de organizare, dar la impartirea partitiilor nu m-am gandit sa fac asa. Multam !!!

  • ”Schema” cu partițiile este mai mult opțională și nu garantează un spor de viteză. Este recomandabilă dacă descarci ”la greu” torrente și altele.
   Cu plăcere!

Comentariile sunt închise.