Când vine vorba de protecția unui calculator utilizatorul este elementul cheie. Mereu va apărea malware care va circula nedetectat o perioadă, timp în care poate provoca daune, iar la întrebarea „Care este cel mai bun antivirus?” răspunsul poate varia de la an la an (Bitdefender este pe locul I în momentul scrierii acestui articol).
Numărul vectorilor malware a crescut aproape exponențial începând din anul 2008, și aceștia iau forme din ce în ce mai variate. Șansele să întâlnim astfel de amenințări cresc de la o zi la alta, și este mult mai comod ne protejăm calculatoarele folosind o soluție de securitate.

Deși se vor găsi persoane tehnice care știu să recunoască și să evite contactul cu elementele malware cu siguranță nu vor avea acuratețea unei soluții de securitate, pentru majoritatea utilizatorilor este mai sigur și mai comod să utilizeze o soluție de securitate.
Spre ce tip de produse ar trebui să ne orientăm când dorim o soluție de securitate: gratuită sau premium? Depinde de nevoile utilizatorului. Soluțiile gratuite au înglobate mai puține module de securitate oferind doar o protecție de bază, iar cele premim pot conține module care pot bloca toate tipurile de vectori malware.
Soluțiile gratuite oferă în general protecție antivirus și antimalware în timp real. Partea bună este că fiind puține module active, soluția de securitate va consuma mai puține resurse. Partea mai puțin bună este că utilizatorii sunt vulnerabili mai ales împotriva atacurilor phishing și spam-phishing, care pot provoca în anumite cazuri daune financiare considerabile.
Soluțiile plătite, pe de altă parte, oferă mai multe module de protecție ca antiphishing, antispam, firewall, parental control, backup, criptare, administrare centralizată etc. Partea bună este că oferă o protecție sporită, însă ocupă mai multe resurse și timpul de răspuns în cazul sistemelor mai vechi tinde să aibă de suferit.
O soluție gratuită de avut în vedere este Bitdefender Antivirus Free Edition, care se diferențiază prinr-o detecție excelentă, optimizarea consumului de resurse și simplitatea în instalare și utilizare. Produsul se adresează atât utilizatorilor care nu au cunoștințe IT avansate cât şi celor care doresc o soluţie de securitate uşor de utilizat, oferind interfaţă în limba română, iar instalarea și utilizarea fiind foarte intuitive.

Avantajul Bitdefender Antivirus Free Edition îl constituie tehnologiile înglobate în produs, care îi permit acestuia să ia toate deciziile în ceea ce privește securitatea. Odată ce a fost instalat și activat, produsul scanează automat toate fișierele din calculator și se actualizează silențios. Un alt avantaj este că acest produs conține și modul antiphising.
Avantajele soluțiilor de securitate gratuite:
- Costuri directe 0;
- Sunt ușor de utilizat deoarece interfețele sunt mai simple;
- Consumul mai redus de resurse datorită numărului mic de module de protecție.
Printre dezavantajele soluțiilor gratuite putem menționa:
- Lipsa modulelor suplimentare de protecție;
- Lipsa suportului tehnic;
- Este permisă utilizarea doar în scop personal;
- Actualizările au o frecvență mai scăzută decât în cazul produselor premium;
- Unele soluții gratuite își bombardează periodic utilizatorii cu mesaje comerciale;
- Unele soluții de securitate gratuite nu oferă protecție în timp real, ci doar la cerere.
În concluzie, dacă aveți idee despre tipurile de amenințări existente, știți să recunoașteți un atac phishing și nu doriți să investiți într-o soluție de securitate, o soluție gratuită poate fi suficientă. Altfel, dacă aveți nevoie de o protecție sporită (antiphising, antispam, etc) care să compenseze lipsa de experiență, sau în cazul în care aveți nevoie de funcții avansate (administrare centralizată de exemplu) ori doriți să restricționați acesul copilului pe internet (parental control), o soluție antivirus premium este mai potrivită.
Indiferent de produsul ales, gratuit sau comercial, este de preferat să consultați av-test.org și av-comparatives.org pentru a vă face o idee asupra detecției și a clasamentului general al producătorilor de soluții de securitate. Urmăriți și câteva review-uri cu produsele de top și instalați și testați 2-3 soluții în ordinea preferințelor și nevoilor voastre. Alegeți-o pe termen lung pe cea care vi se potrivește cel mai bine. Succes!
@alocine.
Revin. Dacă nu ești în stare să dezinstalezi corect o aplicație, indiferent că e antivirus sau orice altceva și nici nu știi să cureți sistemul de operare de urmele lăsate de aceasta, nu încerca să dai vina pe aplicația respectivă. Motivul e altul!
@alocine.
Se pare că și la capitolul Windows ești la fel de paralel precum la Linux. Dacă ți-am dat peste nas pe forumul Mint și le-am demonstrat tuturor că nu ești decât un papagal lipsit în totalitate de orice fel de noțiuni IT dar care tot încearcă să creeze impresia contrară, acum ai apărut aici să-i prostești pe copiii ăștia? Băi băieți nu-l luați prea mult în serios, tipul e bâtă. Și mai e și un mare laudăros. Unul din argumentele cu care încearcă să impresioneze e ăsta cu strainătatea. În realitate e din Oradea și cum era mort de foame a plecat în Israel, unde este ceea ce era și în țară: Băgător de seamă!
Privitor la antivirus vă recomand cu toată încrederea MIcrosoft Security Essential. E light și foarte eficient. Îl testez continuu de mai bine de doi ani, facând scanări cu alți antiviruși pe calculatoarele pe care îl am instalat și nu au fost niciun fel de probleme până acum.
http://imgur.com/hVHXf sper sa functioneze
Hristos a Inviat !Paste Fericit tuturor !
Un Paște Fericit și ție!
Vă propun această variantă de securitate
http://www.anvisoft.com/
Salutare inca o data ! Deci ….am instalat ” BitDefender AntiVirus Plus 2012 Vollversion ” -asa se numeste , nu mai am alta solutie de securitate instalata , ce programe am instalat pe PC , la fel si pe Laptop , pe Laptop merge super , pe PC nu .
Salutare tuturor ! Multumesc Alexandru pentru raspuns si pentru ajutorul pe care te oferi sa mi-l dai dar….dupa ce am instalat BitDefender AntiVirus Plus 2012 Vollversion , au inceput problemele…. Prima data am sesizat ca PC-ul merge greu , sacadat as putea spune , mergea asa….in salturi , apoi …s-a blocat . Si dupa aceasta….nu a mai pornit . A trebuit sa instalez Windows-ul din nou …. Imi pare tare rau ca mi s-a intimplat asta , sunt multumit cu aceasta versiune pentru ca o am instalata si pe Laptop si acolo merge super . Nu stiu de ce , pt ca si PC-ul este destul de performant . Tot respectul pentru tine si pt munca ta ! Toate cele bune !
Salutare, nu știu ce produs ați instalat dumneavoastră, însă eu vă recomandasem Bitdefender Antivirus Free Edition. Ați mai folosit o altă soluție de securitate în paralel cu Bitdefender? De obicei ce ați pățit dumneavoastră se întâmplă când rulează două soluții de securitate simultan (se blochează reciproc și calculatorul nu mai răspunde la comenzi). Vă recomand să utilizați o singură soluție de securitate cu protecție în timp real, altfel puteți avea probleme la capitolul stabilitatea sistemului.
Salutare tuturor! Citesc cu multa atentie ceea ce se scrie pe acest site , tot respectul pentru Alexandru (Computerica) , la fel si pentru Ocsi si pentru toata lumea ! As avea o mare rugaminte : doreste cineva sa scrie aici setarile pentru acest antivirus ?
Multumesc si doresc tuturor toate cele bune !
Salut Emil, dacă te referi la Bitdefender Antivirus Free Edition, partea frumoasă este că are cele mai puține setări. Practic îl descarci de pe link-ul din articol, îl instalezi urmând instrucțiunile, apoi te loghezi în el și în rest el face toată treaba(scanare și actualizare). Dacă mai ai nevoie de informații voi detalia.
Numi ispira nici unu incredere dar prefer sa-l am ca uneori e numa bun este,le schimb depinde de ce apare ce noutati si daca ma atrage desigur.
Nu doresc sa intru in discutii de tip „antivirusul X e mai bun decat Y”, dar, si tu, tocmai BItdefender Free ai gasit pentru a exemplifica? Asta are cateva „hibe” (3 mai importante = lipsa posibilitatii de al seta, imposibilitatea recuperarii fisierelor detectate si mutate in carantina si marimea programului (aproape 1 Gb) respectiv consumul de resurse) pe care nu le pot ignora si din cauza carora nu-l folosesc.
Cred ca le faci reclama astora de la Bitdefender! Titlul articolului este „Antivirus Gratuit: pro sau contra?” si tu ai dezvoltat ideile celor de la acest producator … iar ca exemplu ai folosit … tot produsul lor.
Sa nu intelegi ca am ceva cu acest producator, dar ……….
In fine! Bafta mai departe!
P.S. A! Dupa ce am scris si lansat comentariul am vazut clar ca faci reclama la BItdefender. Chiar si simplul cuvint antivirus te trimite pe site-ul respectivului producator. Nu e un lucru rau, dar da si tu un alt titlu la articol. Ex. “Bitdefender …… nu stiu cum si nu stiu ce” Ar fi mai corect.
Salut ocsi,
Bitdefender este în momentul de față cel mai bun ca detecție, de aceea am dat ca exemple produsele lor. Produsul lor gratuit mi se pare foarte ok pentru cei care nu au prea multe cunoștințe în domeniu. De exemplu eu l-am instalat alor mei și au fost foarte mulțumiți fiindcă ei nu trebuie să facă nimic ca produsul să își facă treaba.
În ceaa ce privește alarmele false, uită-te în AV-Test, au fix zero alarme false când media pe industrie este 5.
Tu probabil ești un utilizator mai priceput și de aceea ai nevoie să te joci la setări.
PS Când Avira era numărul unu am făcut un tutorial video despre cum se utilizează produsul free Avira. Acum că Bitdefender este numărul 1 de vreun an de zile bănuiesc că merită și ei să îi menționez într-un articol nu? 🙂
1) Stai linistit nu fac acum critici pe aici. Te respect prea mult. Dar nu mi se pare corect pus titlul articolului. Nu? Titlul se refera la ceva general (Antivirus gratuit sau cu licenta / pro si contra), iar continutul la ceva punctual (Bitdefender).
Pe de alta parte cuvantul „antivirus” te trimite direct la site-ul Bitdefender.
2) In cazul Bitdefender Free, nu lipsa setarilor ma enerveaza cel mai mult ci lipsa posibilitatii recuperarii fisierelor din carantina.
Pana la urma e treaba ta. Oricum ideea este buna.
Dacă citești ultimul paragraf eu am recomandat ca fiecare să se documenteze constant și să aleagă ce îi place/ce i se potrivește.
PS Nu mă deranjează critica și apreciez feedback-ul tău. 😉
Uite mai sus o soluție ideală de protecție , vezi că nu o recunosc angajații lui Bill dar e agil rau sesizeaza tot ce este periculos pentru computer în plus protejează real-time . Alexandru am instalat și eu varianta free de la Bitdefender cu toate că mă aflu în afara României stii cand au inceput problemele! când am vrut sa-l dezinstalez ,a trebuit sa formatez hardul din nou sa scap de el ,de ce am luat aceasta hotarâre de al dezinstala am urmărit îndeaproape ce face, este un spion raportor a tot ce se întâmplă în computer adica mai pe scurt monitorizează real-time.
Cum ați monitorizat și cum ați ajuns la această concluzie?
Alexandru cu aceasta aplicatie http://www.maxa-tools.com/cookie.php
Concret, care este metoda prin care soluția de securitate culege informațiile?
Alexandru odată cu instalarea orcărui antivirus este implementata și aplicația „FinSpy” altel nu pot asigura protecție in timp real,mai nou si Avast foloseste aceiași tehnică intânlitâ la BitdefenderFree de a implementa valorile din regiștri cu drept de ‘root’ ,nu ai acest drept nu poți sa-i stergi și nici modifica deci aparent antivirusul este inactiv dar pe fundal el trimite date din sistem ,mai multe detalii nu-ți pot oferi aici ,mulțumesc pentru ințelegere.
Dă-mi te rog un e-mail cu toate detaliile.
Anul acesta voi veni în România voi încerca să ne întânlim și vei vedea detaliile ok.
Uite si dovada ca si noul Avast 7 free are acelasi comportament l-am instalat pentru cateva zile si nu am putut scapa de el decat safe mode nu se regasea in Control Panel ,Revo Uninstaller nu-l detecta am intrat pe site-ul lor al celor de la Avast si surpriza au acolo o aplicatie pentru dezinstalat se cheama ‘aswclear’ cu care poti scapa ”de ce am spus mai sus” ,uite o imagine a momentului dezinstalari asa am patit si cu Bitdefender Free nu am avut alta solutie decat sa reinstalez Windowsul ,eu de ani buni nu tin mai mult de 2 luni un antivirus pe computer