Chiar avem nevoie de un Sistem Gaming pentru a ne juca?

Pasionat fiind de tehnologie și meștereală am petrecut mult timp pe lângă calculatoare, și din când în când m-a mai prins și câte un joc, însă nu pentru mult timp. Nu pot spune că am fost pasionat de jocuri și nu am avut calculatoare foarte puternice de-a lungul timpului, dar cu toate acestea am reușit să joc ce m-a interesat.

În liceu îmi plăceau în special shooterele, de exemplu Soldier of Fortune, Quake III Arena, Unreal Tournament, iar în facultate am „aprofundat” Starcraft (la care am renunțat pentru că lua foarte mult timp), Counterstrike, și am prins gustul pentru simulatoare auto ca Live for Speed sau BMW M3 Challenge. Și cu toate astea, cred că cel mai tare m-am distrat cu jocurile arcade cum ar fi BonkHeads sau Chicken Invaders. Partea interesantă e că cele din urmă (arcade) nu necesitau cine știe ce PC pentru a le rula. Si erau atât de distractive!

BonkHeads
BonkHeads

Am apreciat BonkHeads și Chicken Invaders fiindcă povestea era destul de simplă, și nu te țineau „legat” prea mult timp în fața computerului. O campanie în Starcraft pe de altă parte, depășea în mod uzual o oră, motiv pentru care am decis că e mai bine să renunț la el.

Dacă vrei să joci ultimele apariții în materie de jocuri la calitate maximă (gen Crysis 3 sau Battlefield 3), atunci clar ai nevoie de un sistem de gaming și dacă vrei să îl achiziționezi nou prețurile pleacă de pe la 3000 de RON. Sigur, pentru gamerii înrăiți și consolele pot fi o opțiune, însă cu jocuri, accesorii și televizor tot pe acolo se ajunge ca preț. Depinde de preferințele fiecăruia ce alege.

Gamerii ocazionali, pe care nu-i preocupă ultimele apariții pot achiziționa chiar și un laptop de 2000-2500 RON și pot juca liniștiți titluri ca cele menționate în al doilea paragraf; de asemenea s-ar putea să găsească interesante și tabletele, care oferă o experiență destul de plăcută în ceea ce privește jocurile (pe mine m-a prins vreo două zile Defender II pe Evotab).

Pe de altă parte, jocuri simple ca joculețele online în flash, nu necesită o rachetă pentru a le juca. Datorită complexității lor reduse, majoritatea jocurilor de acest tip pot fi rulate cam pe orice sistem.

Ca notă personală, consider că nu prea merită să aloci mult timp jocurilor. E plăcut ca uneori să te detensionezi cu un joc, dar cam atât. Cele de strategie stimulează gândirea, simulatoarele antrenează reflexele, însă sunt și cazuri în care unii producători au sărit calul la capitolul violență (nu o să intru în detalii aici) și părțile bune sunt eclipsate de cele rele în acest caz. Jocurile ar trebui să fie o metodă de relaxare, iar când influențează puternic stilul de viață și creează probleme până la dependență sau chiar mai rău (au fost persoane care au murit după zeci de ore de joc continuu) ceva nu e în regulă.

Ca o concluzie, părerea mea este că nu este nevoie de un sistem pretențios pentru a te juca, ci doar pentru a juca ultimele apariții. Pe voi ce jocuri v-au ținut pe voi ocupați și ce sisteme aveți? 🙂

Trimite articolul și prietenilor tăi!

18 comentarii

    • Nu neapărat, dar jocurile solicită mai intens sistemul și dacă ceva nu e în ordine se pot întâmpla și chestii neplăcute. În general dacă sistemul e bine răcit, n-ar trebui să fie probleme.
      În data de 28.11.2012 19:39, „Disqus” a scris:

  1. personal, intru in aceeasi categorie, cea a celor care se mai joaca cate ceva din cand in cand si mai ales, jocuri care nu necesitau cine stie ce tehnologii asa ca nu pot spune ca as investi in ceva ce nu prea am timp si foarte mare chef sa fac… ultimul joc a world of goo, un joc genial pentru chiar nu ai nevoie decat de un pc, fie el cum o fi!

  2. D’apai depinde de mai multi factori : ce neam de utilizator foloseste sistemul, ce resurse financiare are, cat ar fi dispus sa aloce pentru a-si satisface hobby-ul si ce trasnai de joculete are in cuget sa toace.
    Un gamer inrait, cu resurse financiare rezonabile, va opta in mod sigur pentru un sistem de peste 4000 de lei.
    E posibil ca un omulet cu ditamai contul sub salteluta sa-si traga un Alienware plus cu niste periferice de la NASA doar pentru a prinde nitica viteza oile si ratele din Farm Frenzy, insa cred ca astea-s cazuri rarisime. Daca asa vor muschii lui cocalariti, ce sa-i faci nazdravanului… 🙂
    Insa pentru boborul pasnic, ala de mai pusca un nene obraznic cand si cand si mai baga un raliu cum nu-i permite Opel-ul Kadett din ograda, un sistem la 2000 de lei e arhisuficient.
    Iar cei care sufla in punguta cu 2 bani pentru a parea mai plina se pot multumi cu o tigaie ieftina ca braga si se pot delecta cu jocuri vechi, cu grafica facuta parca la gradinita dar cu scenarii infinit mai bune decat programele-mamut din ziua de astazi. 🙂

    Apropo de gaming, am eu impresia sau creatorii de jocuri si-au pierdut din inventivitate? Parca nu mai reusesc sa iasa din tipare, toate imbunatatirile tin doar de grafica si de alte cateva chestii neesentiale.

      • As fi jucat Battlefield ala daca nu mi s-ar fi dus pe apa sambetei placa video. Acum suflu „in punguta cu 2 bani pentru a parea mai plina”. 😀
        Dar poate ruleaza si cu placuta on-board. E un Intel nush cum cu 256 mb, cred ca e suficient sa pot intoarce teasta personajului la stanga, nu stiu daca returul e garantat, insa oricum e mort pana atunci. 😀

  3. Mie imi trebuie un PC care sa poate face ce ii cer eu 🙂

    Eu PC-ul mi-l fac in timp… nu dau 3000-4000 lei de o data pe un sistem… stiu sa-mi aleg singur piesele.

    De exemplu acum ceva timp mi s-a stricat o memorie… bun am schimbat-o cu un modul de 4 Gb, apoi cand am mai avut bani cu inca una de 4 Gb si am 8 Gb @1600 Mhz. Apoi mi-am luat sursa. Acum strang bani de un Quad-core si o placa video noua (defapt o sa-mi iau placa video mai intai, ca apoi sa schimb si placa de baza si procesorul, iar memorile raman ca sunt DDR3).

    Iar jocuri, doar asa ce mi-au placut mai mult: Minecraft, Call of Duty MW3 (mergea in 1080p si detalii high Ok la mine), Rage, Battlefield Bad Company 2, The Saboteur, Inversion, Deus Ex Human Revolution, si alte jocuri, majoritatea shootere 🙂

    Dar cel mai des ma joc Minecraft, am dat 20 euro pe cont premium si ma joc si distrez cat nu in alte jocuri mai scumpe….
    Tot timpul gasesc ceva de facut, hai sa ma vad ce au bagat in ultimul update, hai sa mai copiez un custom map de pe net, hai sa mai construiesc nu stiu ce, sa mai instalez cate un plug-in pe server (mai mult ca sa vad ce face si sa-i aflu toate secretele 🙂 ).

    Iar legat de gameingul pe dispozitivele mobile, am un Asus Transformer TF101, si mai ma joc din cand in cand (mai mult ma uit la filme) si jocurile au grafica destul de realista, gameplay captivant, sunt mai ieftine (stai, tableta are OS Android, logic ca sunt multe aplicatii gratuite si cele care costa n-au un pret imens, pe iOS este cam invers).

  4. Operating System Microsoft Windows 7 Enterprise x64 SP1
    Motherboard ASUS P8H67-M PRO
    Processor Intel(R) Core(TM) i5-2400 CPU @ 3.10GHz
    Memory 16,0 GB Dual-Channel DDR3
    Hard Drive 465.76 GB, WDC WD5001AALS-00L3B2 ATA Device
    Video Card ZOTAC GeForce GTX 280 1GB 512-bit GDDR3
    Monitor LG L1972H-PF
    Sound Card Realtek High Definition Audio

    Counter-Strike mai joc si acum din cand in cand, prin PC mai am Battlefield 3, Call of Duty Modern Warfare 3, FIFA 12, Max Payne 3, Monopoly by Parker Brothers, Need for Speed Hot Pursuit, Need for Speed The Run, Portal 2, Pro Evolution Soccer, Spec Ops The Line, Split Second, Tom Clancy’s Ghost Recon Future Soldier, dar parca nu mai am rabdare sa stau mult in ele, si le deschid la 5-6 saptamani 🙂 dar le tin acolo, ca nu se stie niciodata cand ai nevoie de ele, mai pica conexiunea la internet, mai prinzi un moment de plictiseala si e bine sa le ai acolo instalate sa ai de unde alege 😛

  5. Daca stii ce sa cumperi,sa cauti si sa te documentezi un pic 2000 lei sunt de ajuns,chiar cam multi 🙂

      • Hai sa zicem ca 2000 doar pentru unitatea centrala da un sistem minim decent de jocuri care ar tine cam tot ce e pe piata la momentul actual. De ce nu ai inceput insa topul la intrebarea pentru vot de la sume mai mici gen 600-800…? Tu singur ai zis ca pentru unele jocuri nu iti trebuie racheta si sunt perfect de acord cu aceasta pozitie.

        • Salut, nu am pus sume mai mici pentru că sistemele mai ieftine nu ar fi de gaming (pentru oameni care se joacă foarte mult, și vor să ruleze jocuri la rezoluții mari cu multe detalii). Sistemele mai ieftine sunt apreciate de gamerii „ocazionali” sau de cei care nu își permit să investească mai mult.
          De asemenea, dacă te uiți la întrebare, se referă la sistem + acccesorii.. nu doar la unitatea centrală.

Comentariile sunt închise.