În aprilie am avut oportunitatea să primesc în teste de la ASUS România un ASUS S400C, un laptop cu touchscreen și Windows 8 cu un preț accesibil.
Cu această ocazie am intrat mai serios în contact cu Windows 8 și tehnologia touch. Am descoperit câteva lucruri care mi-au plăcut, dar și unele care m-au nedumerit puțin.
Construcție și design
Designul S400C mi se pare orientat către business, cu linii simple și fără muchii foarte ascuțite.
Materialele folosite sunt de calitate (aluminiu pe părțile superioare, plastic pe cele inferioare) iar laptop-ul este mai subțire decât unul obișnuit.
Cel mai mult am fost surprins de construcția robustă a acestui model. Oricât ai solicita carcasa, nu se flexează în mod vizibil. Acesta este un lucru bun în mod obișnuit dar ar putea constitui un dezavantaj dacă laptopul este scăpat de suprafețe dure. Având o elasticitate redusă e posibil ca efectele căzăturii să aibă un impact mai mare asupra componentelor.
Specificații tehnice
S400C face parte din seria VivoBook de la ASUS ce pune accent pe portabilitate, durabilitate și ergonomie. Laptopurile din această serie sunt echipate cu touchscreen, Windows 8, tehnologia SonicMaster și suportă procesoare până la Intel® Core™ i7.
Configurația testată de mine este entry-level și oferă performanțe decente pentru internet, birou, jocuri mai vechi și activități multimedia.
Laptopul este echipat cu Intel® Core™ i3 3217U la 1.8GHz, 6GB RAM, un hard disk hibrid de 320GB și 24 GB SSD utilizați pentru caching.
Fiindcă vine cu Intel® Core™ i3 asta înseamnă că are și un modul grafic Intel® HD Graphics 4000 integrat ce face față cu brio jocurilor mai vechi.
Display și sunet
Ecranul are 14 inch, o rezoluție de 1366×768 și este de tip touchscreen. Recunosc că mi-a plăcut mult experiența de a naviga în Windows folosind tehnologia touch. Trecând cu vedere că Windows 8 e puțin neintuitiv și că dubluclick-ul e greoi, odată depășite aceste impedimente productivitatea se îmbunătățește.
Calitatea sunetului este foarte bună. Difuzoarele sunt amplasate în partea inferioară a laptopului, pe laterale. Banda de frecvență este cuprinsă între 130 Hz și 16 KHz ( face ca sunetul să fie perceput cu puțin bass). Am observat mici distorsiuni armonice la 9 KHz, însă răspunsul în frecvență este foarte bun pentru un laptop iar intensitatea sonoră este mare la volum maxim.
Sistemul de operare
Nu o să intru foarte mult în detalii însă Windows 8 nu e chiar cel mai intuitiv sistem de operare. Mi se pare că cei de la Microsoft au vrut să reinventeze roata și mai mult au complicat-o.
Din cauză că se vrea a fi un sistem de operare utilizabil atât pe tablete cât și laptopuri apar niște situații care creează confuzii. De exemplu, Internet Explorer-ul din interfața Metro este diferit de cel din varianta desktop și nu sunt legate în nici un fel unul de altul.
Pe de altă parte interfața desktop arată mai prost decât cea din Windows 7 și au apărut tot felul de schimbări care mi se pare că mai mult complică lucrurile.
Cu toate astea, odată ce te acomodezi cu noua interfață lucrurile merg repede.
Performanță și teste
Sistemul pe care l-am primit a avut performanțe decente. Procesorul și modulul video sunt suficiente pentru navigat pe internet, activități de birou, redarea fișierelor multimedia și a rulării jocurilor mai vechi.
Configurația aceasta scoate 4300 puncte în 3DMark 2006 și 2600 puncte în Peacekeeper.
Procesorul s-a dovedit a fi destul de rapid, scoțând punctaje bune în SuperPI. Totuși, pentru activitățile multimedia și jocuri recomand mai degrabă varianta cu un i5 sau i7.
Concluzii
În concluzie, ASUS S400C este un sistem mai mult pentru activități de birou, navigare pe internet, redare multimedia la calitate medie și jocuri mai vechi. Înglobând tehnologia touch, este orientat către cei care doresc să beneficieze la maxim de funcțiile Windows 8 și să își crească productivitatea.
Un mic sfat: poti incarca fotografiile cu rezolutie originala in PicasaWeb si sa pui link catre ele pe fotografiile din articol, redimensionate.
E o idee, dar nu mă interesează neapărat să pun imagini la o calitate mai mare.