Cum să scrii cu diacritice in orice aplicatie

Pentru ca cineva m-a rugat sa ii explic cum sa faca sa scrie cu diacritice in Open Office, o sa descriu mai departe cum se face, nu numai pentru Open Office ci si pentru alte aplicatii nu doar editoare de text.

  • Primul pas e sa va asigurati ca aveti suportul pentru limba romana instalat. Ca sa verificati, intrati in Control Pannel/Regional and Language Settings daca este instalata.

Setarile din imaginea de mai sus sunt pentru limba pe care o doriti pentru interfetele programelor si serviciilor..


  • Faceti click pe tabul languages si daca aveti limba romana in lista ca in imaginea de mai sus inseamna ca e deja instalata, altfel faceti click pe Add (2), si din lista selectati Romanian. E posibil sa aveti nevoie de discul cu Windows XP pentru aceasta operatiune. Apoi OK.
  • Ca sa verificati, vedeti daca aveti language bar-ul activat in Taskbar, ar trebui sa arate cam asa:

  • Daca nu apare in dreapta langa System tray (unde e si ceasul) atunci faceti click dreapta pe Taskbar/Toolbars/ si bifati Language Bar:

  • Cand apare ar trebui sa reactioneze cam asa daca faceti click:

  • Ce trebuie sa stiti, acum apasand ALT+ SHIFT, veti comuta intre cele 2 limbi. Deci deschideti aplicatia in care vreti sa scrieti cu diacritice, si apasati ALT+ SHIFT pana vedeti RO in loc de EN si acum in loc de [];’, aveti ăîâşţ.

  • Cel mai bine e sa comutati din taste, altfel riscati sa se deselecteze fereastra cand schimbati si sa nu se produca schimbarea pt aplicatia in care lucrati.

Asadar fie ca e vorba de lucrarea de licenta, fie de vreun document oficial.. scrisul corect, cu diacritice, este necesar, si sper ca acest articol sa va fie de folos. Mult succes!

Trimite articolul și prietenilor tăi!

33 comentarii

  1. Buna.
    Eu am lucrarea de licenta pe care am tastat-o fara diacritice(o mare prostie) si acum trebuie sa le pun. Cum as putea face asta fara sa stau la fiecare cuvant in parte. Am inteles ca daca o bag intr-un program care imi pune diacriticile atunci cand voi da lucrarea la profesor sa vada daca e plagiat , imi va luat ca fiind toata lucrarea plagiata.

Comentariile sunt închise.