Meniu Închide

Cum să scrii cu diacritice in orice aplicatie

Pentru ca cineva m-a rugat sa ii explic cum sa faca sa scrie cu diacritice in Open Office, o sa descriu mai departe cum se face, nu numai pentru Open Office ci si pentru alte aplicatii nu doar editoare de text.

 • Primul pas e sa va asigurati ca aveti suportul pentru limba romana instalat. Ca sa verificati, intrati in Control Pannel/Regional and Language Settings daca este instalata.

Setarile din imaginea de mai sus sunt pentru limba pe care o doriti pentru interfetele programelor si serviciilor..


 • Faceti click pe tabul languages si daca aveti limba romana in lista ca in imaginea de mai sus inseamna ca e deja instalata, altfel faceti click pe Add (2), si din lista selectati Romanian. E posibil sa aveti nevoie de discul cu Windows XP pentru aceasta operatiune. Apoi OK.
 • Ca sa verificati, vedeti daca aveti language bar-ul activat in Taskbar, ar trebui sa arate cam asa:

 • Daca nu apare in dreapta langa System tray (unde e si ceasul) atunci faceti click dreapta pe Taskbar/Toolbars/ si bifati Language Bar:

 • Cand apare ar trebui sa reactioneze cam asa daca faceti click:

 • Ce trebuie sa stiti, acum apasand ALT+ SHIFT, veti comuta intre cele 2 limbi. Deci deschideti aplicatia in care vreti sa scrieti cu diacritice, si apasati ALT+ SHIFT pana vedeti RO in loc de EN si acum in loc de [];’, aveti ăîâşţ.

 • Cel mai bine e sa comutati din taste, altfel riscati sa se deselecteze fereastra cand schimbati si sa nu se produca schimbarea pt aplicatia in care lucrati.

Asadar fie ca e vorba de lucrarea de licenta, fie de vreun document oficial.. scrisul corect, cu diacritice, este necesar, si sper ca acest articol sa va fie de folos. Mult succes!

33 Comments

 1. Laci

  Eu folosesc diactricele tot timpul. Explicaţia de aici e foarte bună, dar, lipseşte practica. În articol nu am observat nico literă românească. De ce?
  În rest imi place acest sait, şi multe programe sau “trucuri” îmi sunt de folos.

  • Alexandru

   Folosesc diacriticele doar cand e nevoie. In articolele de aici am preferat sa scriu fara diacritice, pentru ca nu ar fi facut decat sa complice lucrurile.

 2. John Smith

  Si ce te faci daca trimiti un text la cineva care nu si-a facut setarile astea ?
  Eu folosesc, numai când chiar e cazul, “â” si “î” asa: “â” = Alt+131 (sau 0131), “î” = Alt + 141 (sau 0141) si sunt recunoscute de toate calcurile pt. ca sunt codurile ASCII ale caracterelor,în hexazecimal. nu stiu însa cum se scriu la laptop.

 3. Daniela

  Am o singura intrebare: eu folosesc destul de des parantezele drepte. Cand trec pe tastatura romaneasca nu le mai gasesc. Oare cum le pot scrie? Sau in ce combinatie de taste le gasesc?

 4. cobra

  Azi am descoperit acest sait şi sunt foarte încântat de ce văd. Felicitări din toată inima. Legat de subiectul discutat, vă prezint şi eu o alternativă la soluţia propusă care are dezavantajul că y şi z sunt inversate (ca să mă refer doar la acestea). Există un driver de tastatură românească făcut de cineva care a abordat profesionist acest aspect: Cristi Secară. Driverul este aici: http://www.secarica.ro/html/ro.html
  Cred că o navigare în detaliu pe acolo ar lămuri multe aspecte pentru cei interesaţi de subiect. Eu folosesc acest driver de ani buni şi sunt extrem de mulţumit. Sper să fiţi şi voi. Succes!

  • Alexandru

   Vă mulțumesc pentru aprecieri. Cred că a mai recomandat cineva soluția domnului Cristi Secară.. eu n-am apucat să o testez. De când folosesc Windows 7 n-am mai fost nevoit să încerc soluții pt diacritice..

 5. KenT @ Gravity

  Salutare, am un site in care doresc sa scriu numai cu diacritice, ma poate ajuta cineva sa scriu asa ? Cand pun o litera apare Patratel… Vad ca si pe acest site apare lafel 😐 E ceva din .css… Astept raspunsul vostru. Multumesc

 6. Bianca

  Multumesc foarte mult ! M-ati ajutat. Insa, mai am o problema, legata de acea pictograma “EN”, nu reusesc s-o gasesc la toolbars, nu apare “language bar” , alta metoda nu exista ? 🙁

 7. Emilian Turturean

  Explicqtie e f clara si buna dar Nu e valabila pentru TOATE aplicatiile, eu cat de câteva zile o metoda de a scrie cu diacritice o subtitrare care sa fie acceptata de dvdlabpro pentru o remuxare ulterioara….

  • Alexandru

   Probabil aplicația pe care o utilizați nu suportă caractere UTF-8 (cu diacritice), încercați să introduceți subtitrarea în video cu VirtualDub, e prezentat pe site, după care creați DVD-ul.Dacă nu merge așa, poate găsim altă soluție.

 8. Prasnelius

  Vă mulţumesc pentru această postare!!! Am vîrsta de 72 de ani şi am descoperit destul de tîrziu PC-ul. E un lucru minunat ! Acuma că am o tastatură cu diacritice mi-e mai uşor să scriu cu diacritice. Încă odată vă mulţumesc !!!

 9. Clau

  Buna.
  Eu am lucrarea de licenta pe care am tastat-o fara diacritice(o mare prostie) si acum trebuie sa le pun. Cum as putea face asta fara sa stau la fiecare cuvant in parte. Am inteles ca daca o bag intr-un program care imi pune diacriticile atunci cand voi da lucrarea la profesor sa vada daca e plagiat , imi va luat ca fiind toata lucrarea plagiata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *