Datele personale în pericol, se înmulțesc amenințările de Android

Datele personale ale utilizatorilor de dispozitive cu Android sunt expuse tot mai mult aplicațiilor periculoase care se înmulțesc pe zi ce trece. Faptul că platforma Android oferă o flexibilitate destul de mare pentru producătorii de aplicații a determinat ca aceasta să aibă cea mai mare rată de adopție în rândul utilizatorilor de smartphone, dar cu riscul de a expune datele personale ale acestora.

Conform unui studiu efectuat de Bitdefender, volumul reclamelor agresive ce țintesc utilizatorii de Android a crescut în România cu 76,2% în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, iar volumul de viruși pentru Android a înregistrat un avans de 42,7%.

Evoluția aplicațiilor periculoase pentru Android
Evoluția aplicațiilor periculoase pentru Android

’’Aceste date sunt de-a dreptul îngrijorătoare, mai ales în contextul în care dezvoltatorii de aplicații de Android și companiile de publicitate pun pe ultimul loc protecția datelor personale ale utilizatorilor. Reclamele agresive ajung să extragă cu mult mai multe informații din terminalele mobile decât ar avea nevoie, iar dezvoltatorii de aplicații integrează anunțuri multiple în fiecare program. Astfel, numărul terților care au acces la numerele de telefon, adresele de email, istoria paginilor accesate sau alte date necesare pentru a construi profiluri personalizate e din ce în ce mai mare’’, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Chiar dacă unele aplicații nu prezintă un pericol iminent, ele pot colecta numere de telefon, contacte, adrese de e-mail și alte informații cu un caracter personal ce sunt vândute unor terți în scopuri comerciale, sau chiar pentru înșelăciuni. Aceste informații sunt foarte valoroase pentru agențiile de marketing care realizează profiluri de utilizatori.

Cei mai multi posesori de terminale mobile își folosesc dispozitivele atât în interes personal cât și la serviciu, iar acest lucru face ca accesul la fișierele cu informații sensibile să fie de cele mai multe ori liber. Prin urmare, vorbim atât de compromiterea datelor personale, cât și a informațiilor aparținând companiei la care lucrează utilizatorul. Politicile care reglementează utilizarea terminalelor personale în interes de serviciu ar trebui să fie chiar mai stricte și să reglementeze mult mai atent programele pe care utilizatorul le poate instala, eliminând astfel riscul pierderii de informații.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

Un comentariu

  1. Hmmm… credeam ca Android e cel mai sigur sistem pentru smartphone. Se pare ca m-am inselat.
    Inseamna ca trebuie multa atentie la orice aplicatie instalata pe telefon.

Comentariile sunt închise.