Meniu Închide

Ghid – Intreţinere şi mărirea duratei de viaţă a Mouse-ului

Mouse-ul este o componentă foarte utilizată a calculatorului, prin intermediul “şoricelului” accesăm cea mai mare parte a programelor şi funcţiilor acestora. Nefuncţionarea unui buton sau a scroll-ului (rotiţei) vă poate exaspera într-un timp foarte scurt, şi veti dori cu siguranţă alt mouse.

mouse

Înainte de toate

“Deschiderea”  mouse-ului de obicei anulează garanţia, aşadar dacă doriti să îl curăţaţi şi “în interior” e mai indicat aşteptaţi până trece această perioadă.  Înainte de a trece la acţiune asiguraţi-vă că mouse-ul este deconectat şi că aveţi toate “materialele” necesare pentru operaţiunea pe care urmează sa o faceti.

Intreţinere periodică (3-6 luni)

Pe mouse “se adună” în timp bacterii, urme de grăsime, praf, de aceea e recomandat ca periodic să îl curăţăm.

Materiale necesare:

 • Hartie igienică/şervetele sau vată, beţişoare vătuite.
 • Alcool sanitar sau alcool izopropilic pentru circuite (dacă este cazul) şi apă cu detergent pentru carcasa de plastic (pentru a nu decolora sau şterge “modelul”);
 • Şurubelniţă de dimensiune şi formă potrivite şuruburilor;

Pentru curăţarea exterioară folosiţi apă cu detergent aplicată cu şervetele sau beţişoare vătuite bine stoarse (pentru a nu pătrunde în interior, la circuite).

Curaţaţi cu blândeţe (altfel riscaţi să zgâriaţi lentila) şi “deschizătura” senzorului optic, sau bila împreună cu “braţele” senzorilor de poziţie.

Dacă mouse-ul este optic (şi/sau în garanţie), nu este neaparată o curăţare “în interior”. Umblaţi în interior numai dacă suspectaţi că “impurităţile” împiedică buna funcţionare.

Atenţie când încercaţi să îl desfaceţi, deoarece producătorii “ascund” şuruburi şi sub etichete. După ce ati scos şuruburile, încercaţi să desprindeţi uşor părţile componente ale carcasei până se desface complet.

După ce v-aţi asigurat că totul este în regulă (este uscat, toate sunt la locul lor) puteţi începe să folosiţi mouse-ul din nou.

Corectarea unor probleme frecvente ale mouse-ului

Componentele care cedează primele sunt de obicei cele mecanice sau electromecanice: butoane, rotiţa, senzori de pozitie sau bila (dacă există). Partea electronică cedează mai frecvent datorită nealimentării corespunzătoare sau a expunerii la umiditate ridicată. Părţile “mecanice” cedează mai des în urma utilizarii.

Pentru că şoriceii cu bilă nu mai sunt “la modă”, voi avea drept exemple în cele ce urmează doi “mouşi” optici:

 1. Un mouse obişnuit care prezintă urmatoarea problemă: chiar şi la efectuarea unui simplu click stânga acesta face dublu click câteodată.
 2. Un mouse pentru jocuri, echipat cu un senzor optic de o calitate peste medie cu rezoluţie reglabilă şi câteva butoane multimedia, a carui rotiţă nu mai funcţionează corespunzator, adică în momentul unui scroll în pagină, imaginea “sare” atat în direcţia dorită cat şi în direcţia opusă.

Materiale necesare în plus faţă de cele menţionate mai sus:

 • Ciocan/Pistol de lipit sau letcon (atenţie la încalzirea excesivă, circuitele sunt “sensibile”);
 • Pompă de fludor;
 • Fludor;
 • Colofoniu;

Corectarea problemei dublu click la efectuarea de click simplu

O soluţie pe care am găsit-o, este inversarea butoanelor între ele (pe pe plăcuţa mouse-ului) de click stânga cu cel de click dreapta. Dublclick  dreapta este mult mai puţin deranjant decât dubluclick stânga.

Pentru aceasta dezlipiţi butoanele, şi le lipiţi unul în locul celuilalt.

dubluclick

După efectuarea lipirii, curaţaţi bine componentele, asiguraţi-vă că totul este în regulă şi “închideţi” mouse-ul.

Rezolvarea “săriturilor” scroll-ului

După folosirea îndelungată a rotiţei, datorită frecării dintre cursorul şi pistele potenţiometrului (rezistenţă variabilă sau poate rotary encoder mecanic) ajung să se desprindă mici bucaţi de material metalic, care determină “sarituri” în navigarea prin pagini (la scroll). Deşi mişcaţi rotiţa într-o direcţie, imaginea nu se “deplasează” doar în direcţia dorită.

Pentru a testa dacă scroll-ul mouse-ului vostru funcţionează corespunzător, deschideţi o fereastră ce are şi bară de defilare şi rotiţi doar într-un sens, chiar dacă bara a ajuns la capat. Daca dupa multe rotiri “imaginea nu a sărit” atunci scroll-ul funcţionează corespunzător, daca nu, e probabil nevoie să îl curaţaţi.

Ca să corectaţi această problemă este necesar să desfaceţi cu grijă mouse-ul, să dezlipiţi rezistenţa variabilă de pe placă, să o demontaţi şi să o curaţiţi de impuritaţile (metalice) sau sa o înlocuiţi (nu ştiu exact unde se gasesc rezistoare “compatibile”).

scroll1

În imaginea de mai sus puteţi observa rezistenţa variabilă şi modul în care rotiţa este conectată la aceasta; în colţul stânga aveţi o altă imagine cu rezistenţa variabilă dezlipită de pe placă.

În imaginea de mai jos sunt evidenţiate părţile componente ale rezistenţei variabile: învelişul metalic şi clemele de fixare, “şaiba de pas” (am numit-o aşa pentru că acestă “tabliţă” apasă pe cursor şi opune o mică rezistenţă la rotire, în trepte), contactele rezitenţei şi pistele pe care culisează cursorul, şi cursorul cu 3 lame ce culisează pe piste.

pot

După ce aţi desfacut această rezistenţă variabilă, folosiţi alcool sanitar sau izopropilic şi beţişoare vătuite pentru a o curăţa.

Pentru a curăţa cursorul folosiţi-vă de rotiţă. Intăriţi şi lamele cursorului (trageţi cu blândeţe de ele), pentru a asigura o apăsare mai fermă a acestuia pe piste.

*Editare ulterioară: Se pare că slăbirea lamelelor cursorului determină o apăsare neuniformă pe piste, de aici şi funcţionarea în salturi a scroll-ului.

curatare-pot

După ce aţi terminat operaţiunea de curăţare, asamblaţi piesele la loc, apoi lipiţi rezistenţa variabilă pe placă aşa cum era înainte de a o desface, şi după ce v-aţi asigurat că totul e în regulă asamblaţi mouse-ul.

În concluzie

Dacî aţi procedat corect şi componentele curăţate  sau înlocuite nu erau complet defecte, ar trebui să vedeţi schimbări pozitive. In cazul meu, scroll-ul merge fară să sară, de parca ieri aş fi cumpărat mouse-ul (după ce am întărit lamelele cursorului corespunzator).

Deoarece curăţarea repetată slăbeşte în timp carcasa de prindere, puteţi folosi “la depanare” piese funcţionale de la un alt mouse defect. Dacă vi se strică mouse-ul e recomandat să îl păstraţi pentru piese de schimb.

Editare din 6.04.2010

Am înlocuit rezistenţa variabilă a mouse-ului  de gaming A4Tech 750BF cu cea a celui mai ieftin mouse A4Tech.

Deşi piesele difereau puţin ca dimenisuni fizice, am reuşit să montez rezistorul variabil şi mouse-ul gaming funcţionează iarăşi ca atunci când era nou. Având în vedere că operaţiunea durează doar 5-10 minute şi e relativ uşor de făcut, dacă aveţi tot ce vă trebuie puteţi economisi câteva zeci de RON.

Din nefericire datorită defectării unor componente ieftine şi uşor de înlocuit, de cele mai multe ori suntem nevoiţi să schimbăm mouse-ul, deşi acesta nu este defect integral.  Sper că informaţiile prezentate în acest articol să vă ajute să amânaţi schimbarea mouse-ului cu unul nou.

Alte articole interesante pentru tine

88 Comments

 1. MARCEL

  Am un mouse wifi, care la scrool ”dă înapoi”. Am înțeles figura cu rezistența și curățatul rotiței, dar de ieri mi s-a întâmplat un lucru foarte bizar: s-au inversat comenzile cursorului. Adică, dacă mișc mousul în sus, cursorul merge în jos, iar dacă mișc la dreapta, merge la stg. Butoanele funcționează bine.

 2. даниела

  Nu imi merge touchpad-ul de la leptopul meu care poate fi problema ? nu se misca de loc daca instalez mouse prin USB merge perfect de la touchpad nu se misca nici sub o forma ce sa fac?

 3. Rares

  Am un mouse Microsoft Comfort 6000 pe care l-am desfacut sa il curat. Cum probabil stii, ca sa desfaci (majoritatea) mouse-urilor Microsoft, trebuie sa dezlipesti pad-urile glisoare de dedesupt ca sa poti ajunge la suruburi. Problema e ca acum nu le mai pot lipi inapoi. Ai idee de unde as putea sa cumpar niste banda dublu adeziva foarte subtire cum e cea cu care au fost prinse initial? Multumesc!

  • Alexandru

   Salut Rareș, habar nu am unde se găsește bandă adezivă dublă, dar ai putea încerca la un magazin de materiale de construcții. Altfel, ai putea folosi un lipici flexibil (tip prelandez, sau poate silicon). Parcă era ceva de la Moment, la un tub mare.

 4. Andrei

  Salut! Am un mouse Mionix Naos 3200 si aveam ceva probleme cu el si inainte.Acum insa,am bagat usb-ul,becul s-a aprins de cateva ori si s-a stins tot de atatea ori in cateva secunde,apoi nu s-a mai aprins deloc si mouse-ul nu mai este recunoscut absolut deloc.S-a ars?Ce pot face?Multumesc!

 5. Marius

  Salut.Am un mouse usb ciudat.Daca folosesc scroll-ul,mi se blocheaza mouse-ul.Din pc se aude ca si cum ar fi deconectat din usb dar luminitele mouse-ului sunt inca active.L-am incercat pe alt pc (cu acelasi soft ca al meu, windows 7 ultimate) si a mers.Windows-ul e “fresh”,l-am schimbat pentru ca inainte nu imi mergea chiar deloc mouse-ul,dar si atunci avea luminitele active).Ce imi sugerezi sa fac?
  Multumesc!

 6. diana

  am o problema cu mouse-ul usb. cand il conectez la laptop se aprinde acel beculet din interio 1-2 secunde, dupa care se stinge iar laptopul nu-l recunoaste.
  se mai poate face ceva sau trebuie cumparat altul?

 7. jon

  o mica precizare…rezistenta variabila la rotita de la scrol;
  aia nu e rezistenta, e o chestie care genereaza doua trenuri de impulsuri, forma lor dand infrmatie de sus sau jos

 8. marius adrian

  salut am cumparat un mouse de la flanco se numeste serioux cu mufa usb l-am conectat prima oara a mers iar a douua oara nu a mai mers merge sa dau clik dreapta stanga sa invart de rotita dar nu merge sa mut sageata

 9. Florin Gabriel

  Salut , am un mouse Razer Deathadder care nu se mai aprinde deloc a avut loc o furtuna puternica aici la mine si mi-a ars tastatura , placa de baza , sursa. Mouse-ul nu se mai aprinde deloc dupa aceasta furtuna si imi pare rau de tot de el , intrebarea me e daca e ars sau s-a ars ceva in el , se mai poate repara ?

 10. Alin Daniel

  Detin un mouse “e-blue cobra” care dupa un an a inceput sa faca dublu click la o singura apasare…foarte enervant asa ca am sa incerc si eu sa schimb butoanele intre ele.

  • Alexandru

   Nu prea mai este mare diferență de performanță în momentul de față, însă pentru jocuri s-ar putea să fie mai potrivit unul cu fir. Pentru utilizarea obișnuită de zi cu zi, oricare este potrivit.

 11. alex

  ai idee de unde gasesc un cablu usb? am iesirea la laptop pe stanga si mi se strica repede mufa de intrare. stiu ca pot lua un mouse ieftin usb, dar as prefera doar cablul:) e mai simplu de inlocuit, cred. am gasit doar usb a/b pana acum. se potriveste?multumesc

 12. carmen

  Buna. Scroll-ul de la mouse functiona in salturi asa ca am incercat o curatare dupa indicatiile prezentate (fara sa reusesc sa desprind totusi reziztenta), iar acum nu imi mai functioneaza scroll-ul la rotire ci doar la apasare. Sfaturi??!! Eventual cum fac sa desprind rezistenta pentru a putea curata si elementele componente!? Apreciez un raspuns rapid. Multumesc anticipat!

  • Alexandru

   Bună Carmen, ne poți da mai multe detalii? Ce mouse ai, până la ce pas ai ajuns, etc.. Cum adică nu ai desprins rezistența? Ai dezlipit-o de pe placă? Ai dezmembrat-o?

   • carmen

    delux M325; nu am dezlipit rezistenta de pe placa si nici nu am dezmembrat-o, am scos doar rotita, am curatat-o cu spirt si am incercat sa curat rezistenta pe cat posibil fara sa o dezlipesc (nu am uneltele necesare pentru a o dezlipi – daca asta presupune ciocan de lipit/ letcon – daca trebuia sa o desprind fara aceste unelte te rog sa imi spui ca sa mai incerc o data) …

    • carmen

     Multumesc. La concluzia asta am ajuns si eu. Oricum mi s-a parut interesant articolul si blog-ul in sine. FELICITARI! Imi pare rau ca nu mi-ai raspuns la intrebare, ca daca tot schimb mouse-ul, imi permit sa il si stric inainte :))

    • Alexandru

     Ideea era să cureți piesa respectivă, dar nu să o smulgi de pe placă și să o spargi.. de aceea am zis să o lași baltă. 🙂

 13. taolen12

  salut.Vreau sa stii si eu care maus e cel mai bun pentru gaming ma refer la cele cu laser si cele cu inflarosu deci din cele 2 cu laser si cu inflarosu care sint mai bune pentru gaming si cu viteza mai mare pe secunda si cu constructie buna care butoanele sa nu cedeze imediat dupa o luna 2. va multumesc

 14. taolen12

  Sal am o intrebare mausurile cu laser se pot repara am un maus de la gigabyte gm-m8000x si sau slabit butoanele se mai pot face cum erau la inceput adica mai teapene

 15. aly12

  sal am si eu o intrebare la mausul de la gigabyte gm-m8000 ce trebuie facut ca sa mearga ca si nou ca butoanele sau slabit la el si merge mai greu

  • Alexandru

   Depinde ce s-a slăbit (butoanele de plastic ale carcasei sau butoanele de pe placa electronică). În principiu poți încerca diverse variante, însă nu prea cred că vei reuși mare lucru (tras de butoanele de plastic în sens invers apăsării lor, sau înlocuit butoanele de pe placa electronică).

 16. Bogdan P.

  Va multumesc mult de tot pentru acest tutorial! Am rezolvat problema cu scroll-ul care “sare” doar prin degresare si ungere fara demontare dupa placa de baza a mouse-ului! Multumesc mult de tot!

 17. Klaus

  Salut, am o problema la mouse, nu-mi mai merge cursorul. Pur si simplu nu pot sa mai misc sageata aia nenorocita :)), pot numai din touchpad. Celelalte functii imi merg scroll-ul, click-ul si double click-ul numai cursorul nu pot sa-l misc din mouse. Faza mi s-a intamplat ieri dimineata cand m-am trezit din somn si m-am impiedicat de cablul mouse-ului (era cazut pe podea), a zburat prin aer asa o vreme :)) si s-a izbit cu corpul de zid destul de violent. Pot sa-i mai fac ceva sa-l repar sau cel mai indicat e sa-mi iau altul. Ms anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *