Meniu Închide

Ghid – Intreţinere şi mărirea duratei de viaţă a Mouse-ului

Mouse-ul este o componentă foarte utilizată a calculatorului, prin intermediul “şoricelului” accesăm cea mai mare parte a programelor şi funcţiilor acestora. Nefuncţionarea unui buton sau a scroll-ului (rotiţei) vă poate exaspera într-un timp foarte scurt, şi veti dori cu siguranţă alt mouse.

mouse

Înainte de toate

“Deschiderea”  mouse-ului de obicei anulează garanţia, aşadar dacă doriti să îl curăţaţi şi “în interior” e mai indicat aşteptaţi până trece această perioadă.  Înainte de a trece la acţiune asiguraţi-vă că mouse-ul este deconectat şi că aveţi toate “materialele” necesare pentru operaţiunea pe care urmează sa o faceti.

Intreţinere periodică (3-6 luni)

Pe mouse “se adună” în timp bacterii, urme de grăsime, praf, de aceea e recomandat ca periodic să îl curăţăm.

Materiale necesare:

 • Hartie igienică/şervetele sau vată, beţişoare vătuite.
 • Alcool sanitar sau alcool izopropilic pentru circuite (dacă este cazul) şi apă cu detergent pentru carcasa de plastic (pentru a nu decolora sau şterge “modelul”);
 • Şurubelniţă de dimensiune şi formă potrivite şuruburilor;

Pentru curăţarea exterioară folosiţi apă cu detergent aplicată cu şervetele sau beţişoare vătuite bine stoarse (pentru a nu pătrunde în interior, la circuite).

Curaţaţi cu blândeţe (altfel riscaţi să zgâriaţi lentila) şi “deschizătura” senzorului optic, sau bila împreună cu “braţele” senzorilor de poziţie.

Dacă mouse-ul este optic (şi/sau în garanţie), nu este neaparată o curăţare “în interior”. Umblaţi în interior numai dacă suspectaţi că “impurităţile” împiedică buna funcţionare.

Atenţie când încercaţi să îl desfaceţi, deoarece producătorii “ascund” şuruburi şi sub etichete. După ce ati scos şuruburile, încercaţi să desprindeţi uşor părţile componente ale carcasei până se desface complet.

După ce v-aţi asigurat că totul este în regulă (este uscat, toate sunt la locul lor) puteţi începe să folosiţi mouse-ul din nou.

Corectarea unor probleme frecvente ale mouse-ului

Componentele care cedează primele sunt de obicei cele mecanice sau electromecanice: butoane, rotiţa, senzori de pozitie sau bila (dacă există). Partea electronică cedează mai frecvent datorită nealimentării corespunzătoare sau a expunerii la umiditate ridicată. Părţile “mecanice” cedează mai des în urma utilizarii.

Pentru că şoriceii cu bilă nu mai sunt “la modă”, voi avea drept exemple în cele ce urmează doi “mouşi” optici:

 1. Un mouse obişnuit care prezintă urmatoarea problemă: chiar şi la efectuarea unui simplu click stânga acesta face dublu click câteodată.
 2. Un mouse pentru jocuri, echipat cu un senzor optic de o calitate peste medie cu rezoluţie reglabilă şi câteva butoane multimedia, a carui rotiţă nu mai funcţionează corespunzator, adică în momentul unui scroll în pagină, imaginea “sare” atat în direcţia dorită cat şi în direcţia opusă.

Materiale necesare în plus faţă de cele menţionate mai sus:

 • Ciocan/Pistol de lipit sau letcon (atenţie la încalzirea excesivă, circuitele sunt “sensibile”);
 • Pompă de fludor;
 • Fludor;
 • Colofoniu;

Corectarea problemei dublu click la efectuarea de click simplu

O soluţie pe care am găsit-o, este inversarea butoanelor între ele (pe pe plăcuţa mouse-ului) de click stânga cu cel de click dreapta. Dublclick  dreapta este mult mai puţin deranjant decât dubluclick stânga.

Pentru aceasta dezlipiţi butoanele, şi le lipiţi unul în locul celuilalt.

dubluclick

După efectuarea lipirii, curaţaţi bine componentele, asiguraţi-vă că totul este în regulă şi “închideţi” mouse-ul.

Rezolvarea “săriturilor” scroll-ului

După folosirea îndelungată a rotiţei, datorită frecării dintre cursorul şi pistele potenţiometrului (rezistenţă variabilă sau poate rotary encoder mecanic) ajung să se desprindă mici bucaţi de material metalic, care determină “sarituri” în navigarea prin pagini (la scroll). Deşi mişcaţi rotiţa într-o direcţie, imaginea nu se “deplasează” doar în direcţia dorită.

Pentru a testa dacă scroll-ul mouse-ului vostru funcţionează corespunzător, deschideţi o fereastră ce are şi bară de defilare şi rotiţi doar într-un sens, chiar dacă bara a ajuns la capat. Daca dupa multe rotiri “imaginea nu a sărit” atunci scroll-ul funcţionează corespunzător, daca nu, e probabil nevoie să îl curaţaţi.

Ca să corectaţi această problemă este necesar să desfaceţi cu grijă mouse-ul, să dezlipiţi rezistenţa variabilă de pe placă, să o demontaţi şi să o curaţiţi de impuritaţile (metalice) sau sa o înlocuiţi (nu ştiu exact unde se gasesc rezistoare “compatibile”).

scroll1

În imaginea de mai sus puteţi observa rezistenţa variabilă şi modul în care rotiţa este conectată la aceasta; în colţul stânga aveţi o altă imagine cu rezistenţa variabilă dezlipită de pe placă.

În imaginea de mai jos sunt evidenţiate părţile componente ale rezistenţei variabile: învelişul metalic şi clemele de fixare, “şaiba de pas” (am numit-o aşa pentru că acestă “tabliţă” apasă pe cursor şi opune o mică rezistenţă la rotire, în trepte), contactele rezitenţei şi pistele pe care culisează cursorul, şi cursorul cu 3 lame ce culisează pe piste.

pot

După ce aţi desfacut această rezistenţă variabilă, folosiţi alcool sanitar sau izopropilic şi beţişoare vătuite pentru a o curăţa.

Pentru a curăţa cursorul folosiţi-vă de rotiţă. Intăriţi şi lamele cursorului (trageţi cu blândeţe de ele), pentru a asigura o apăsare mai fermă a acestuia pe piste.

*Editare ulterioară: Se pare că slăbirea lamelelor cursorului determină o apăsare neuniformă pe piste, de aici şi funcţionarea în salturi a scroll-ului.

curatare-pot

După ce aţi terminat operaţiunea de curăţare, asamblaţi piesele la loc, apoi lipiţi rezistenţa variabilă pe placă aşa cum era înainte de a o desface, şi după ce v-aţi asigurat că totul e în regulă asamblaţi mouse-ul.

În concluzie

Dacî aţi procedat corect şi componentele curăţate  sau înlocuite nu erau complet defecte, ar trebui să vedeţi schimbări pozitive. In cazul meu, scroll-ul merge fară să sară, de parca ieri aş fi cumpărat mouse-ul (după ce am întărit lamelele cursorului corespunzator).

Deoarece curăţarea repetată slăbeşte în timp carcasa de prindere, puteţi folosi “la depanare” piese funcţionale de la un alt mouse defect. Dacă vi se strică mouse-ul e recomandat să îl păstraţi pentru piese de schimb.

Editare din 6.04.2010

Am înlocuit rezistenţa variabilă a mouse-ului  de gaming A4Tech 750BF cu cea a celui mai ieftin mouse A4Tech.

Deşi piesele difereau puţin ca dimenisuni fizice, am reuşit să montez rezistorul variabil şi mouse-ul gaming funcţionează iarăşi ca atunci când era nou. Având în vedere că operaţiunea durează doar 5-10 minute şi e relativ uşor de făcut, dacă aveţi tot ce vă trebuie puteţi economisi câteva zeci de RON.

Din nefericire datorită defectării unor componente ieftine şi uşor de înlocuit, de cele mai multe ori suntem nevoiţi să schimbăm mouse-ul, deşi acesta nu este defect integral.  Sper că informaţiile prezentate în acest articol să vă ajute să amânaţi schimbarea mouse-ului cu unul nou.

88 Comments

 1. Dan

  interesant articol, ca de obicei 🙂
  si daca nici una din metodele prezentate mai sus nu functioneaza, incercati asta 😀 dontclick.it
  o sa vedeti ca va fi o experienta foarte inedita…

 2. victorblog

  LG-urile se defectează cel mai des. Trei bucăţi în nici măcar un an.
  La mine soluţia a fost transplantul de buton de la un mouse vechi cu bilă. Şi mie îmi sare rotiţa, dar nu m-am gândit să investighez. Pot trăi şi cu defectul ăsta, însă la celălalt calculator a cedat click stânga şi acum face dublu click. Alt buton de transplant nu am, aşa că trebuie să sacrific 15 lei pentru un mouse nou.
  O să încerc faza cu rotiţa să văd dacă merge.

  • Alexandru

   Nu stiu cat tine de firma producatoare de mousi, cat de provenienta componentelor (butoane, rezistor pt scroll). Poate gasim pe undeva doar “piese de schimb”. O sa caut in Bucuresti.. dar cand ajung si am drum pe unde trebuie..

   • andrei

    Un articol foarte bun. După cât de curat ai lucrat cred că ai folosit un ciocan de lipit și aici aș avea o întrebare: cam ce putere ar trebui să aibă (maxim) un astfel de ciocan de lipit pentru a nu afecta PCB-ul ? Eu am avut niște probleme atunci când am încercat să lipesc un contact.

    P.S. Ai dreptate în ceea ce privește originea componentelor sau locul de fabricație și nu de puține ori produsele realizate într-o anumită zonă geografică sunt destinate exclusiv acelei țări sau piețelor emergente, lucru care se reflectă inclusiv în codul produsului. Dar cum nimeni nu prea ține minte codul, se generalizează ușor trecându-se toate, cu bune și rele, în spinarea firmei „mamă”.

    • Alexandru

     Multumesc pentru aprecieri.
     Am folosit intr-adevar un pistol de lipit(nu stiu puterea, insa o masor daca tii neaparat sa afli), nu prea am rabdare in general sa stau dupa letcon.
     Dupa cum ai observat cablajul de la mouse e destul de fin, problema dupa parerea mea nu este puterea pistolului de lipit ci durata “de incalzire”. Consider puterea (aparatului de lipit) determina timpul de incalzire a ansei sau varfului, cu cat e mai mare puterea astepti mai putin, insa depinde de tine sa incalzesti corespunzator..
     Indicat este sa lasi ansa (in aer) sa ajunga la o temperatura destul de ridicata (2-3s) si apoi sa topesti fludorul.
     La dezlipire, cand constati ca s-a lichefiat fludorul ridici pistolul de lipit de pe cablaj si folosesti pompa de fludor sa “absorbi” fludorul lichefiat. Totul cat mai repede, scopul este sa incalzesti fludorul nu si cablajul.
     Tinand perioade lungi de timp ansa pe cablaj topesti si fludorul, dar maresti sansele ca trasele de cupru sa se desprinda.. deteriorand cablajul.
     La lipire este important si fludorul pe care il folosesti, ti-as recomanda fludor subtire ce contine deja colofoniu (sacaz).

 3. Cristi

  Nu stiu cine doreste asa ceva, de obicei un mouse este destul de ieftin, nu cred ca merita asa ceva.
  La componente mai scumpe da, dar la mouse nu m-as strofoca atit.
  Oricum este de apreciat efortul facut de admin.
  Felicitari.

  • Alexandru

   Multumesc pentru aprecieri.
   Un mouse este destul de ieftin, asa este, insa ce faci daca ai mouse de gaming, care costa cat o placa de baza mai ieftina?
   Are un senzor excelent de pozitie si il schimbi pentru ca nu iti mai merge scroll-ul?
   Cred ca e mai indicat incerci sa recuperezi ce se poate sau sa cumperi un mouse mai ieftin si sa faci “transplant”.

   Pentru mine s-a meritat. Poate o sa se merite si pentru altii. Daca tot am facut, am hotarat sa impart si cu altii procedeul, dupa ce am constatat ca nici in engleza nu prea sunt materiale pe tema asta.

 4. stefamedia

  Mulțumesc pentru sfaturi. Se pare eu am încălzit cablajul mult prea mult. Asta, combinat cu un fludor destul de prost, la care s-a mai adăugat și lipsa unei pompe care să-mi permită să curăț rapid lipitura. Dar știi ce m-am gândit să fac ? Iau o pompă de fludor, plus niște fludor cu sacâz și mai încerc o dată… pe un maus perfect funcțional. P.S. Și dacă n-am să mai postez nici un comentariu în următoarele zile… înseamnă că n-am reușit 🙂

  PS2. Când am crezut că a crescut vertiginos numărul de comentarii m-am gândit că poate au mai împărtășit și alții din experiența lor… dar observ că discuția s-a mutat pe hosting…

  • Alexandru

   Am mutat comentariile respective la Intrebari si sugestii, unde le era locul.

   Un pont mai neobisnuit pentru situatia in care nu ai pompa de fludor ar fi ca dupa ce incalzesti fludorul sa scuturi placa, sau sa o lovesti de masa, flodorul topit “zburand” de pe cablaj.
   Marele dezavantaj este ca risti sa smulgi fire sau sa faci masa din greseala intre 2 trase.
   Sacazul este foarte important, daca nu decapezi zona e posibil ca lipitura sa nu tina sau chiar sa fie “uscata” si sa crape de tot..

   Cum adica incerci pe un mouse perfect functional?
   Uite un clip care cred ca o sa iti fie de folos:
   http://www.youtube.com/watch?v=I_NU2ruzyc4

   Iti doresc mult succes!

 5. betdoru

  AM MAUSUL DE 3 ANI SI MOMENTAN NICI O PROBLEMA,DACA APARE CEVA IL VINDEC CU ALTUL.DECIT SA DAU VREO BULEALA SI APOI SA SPARG CEVA PE LINGA,MAI BINE IL SCHIMB.DE…FIECARE CU METODA LUI!

  • Alexandru

   Pentru că rămâne alimentat în continuare. După ce se „oprește calculatorul” rămân alimentate perifericele (cele alimentate la 5V), și mausul face parte dintre ele..

 6. Catalin

  Si eu am incercat sa-l desfac sa vad cat de multa mizerie este in el , am gasit ceva , ce sa zic a fost destul de interesant sa vad ce piese mici are in el , si am folosit betisoarele de urechi cu un pic de alcool sanitar…problema mea e ca este din doua culori adica negru si gri si partea gri s-a transformat in plastic alb :(….. arata uzat dar merge ok , cred ca o sa-i fac o revizie cat de curand , fiindca precedenta a fost anul trecut ……sfatul meu e sa nu va cumparati soricei in 2 culori ca o sa arate destul de rau mai tarziu…..bafta la curatat!!!!

 7. tutoriale pc

  Cei drept si eu mi-am reparat mouseul ca imi place foarte mult. Se rupsese firele. Prea putine mouseuri se gasesc pe piata ieftine si bune. Asa ca la asta tin. Iar cei care nu se pricep la cositorire, sa cumpere mouse nou, e mai putina bataie de cap.

 8. valica

  salut, acum mi-am desfacut mouse-ul optic pentru a-l curata si nu mai merge.Dau cu degetul dar nu se mai misca, iar ledul face o lumina ff slaba doar daca pun degetul pe firele lui(ale ledului). Sper sa imi raspunzi cat mai repede.
  App. am stat vreo 5 min sa selectez campurile de comment :))

 9. ash

  am si eu o problema 😀
  nu mai merge butonul stang de la mouse, dreptul merge perfect
  am schimbat functia aia ca dreptul sa se duca la stangul sau asa cv..
  dar nu prea ma descurc cand vine vorba de “copy” & “paste”. imi vreau butonul inapoi 🙁
  ar trebui sa cumpar altul? 🙂

 10. Luminita

  Buna am si eu o problema cu mousul.
  Este un mouse optic cu stick nu se mai misca pe desk dar in momentul cand bag stikul in pc se aude ca se conecteaza dar nu se misca am schimbat bateria e noua am pus chiar acumulator de la aparatul foto ,nimic ledul nu se aprinde nu stiu ce sa-i fac , daca ma puteti ajuta
  Multumesc.

 11. Stefan

  Deci,stau prea aproape de monitor,,,,shi ma dor occhi..e ff mare..shi vreau sa maresc cablu la mouse….are vreo importantza la mousul gaming daca tai cablu shi maresc un pic asa cu 2 m?:))adc daca area acelasi randament:)

 12. Planner

  Am avut o experienta foarte neplacuta cu un maus nou nout, SERIOUX, dupa o saptamana de folosire, a murit! Maine ma duc inapoi la magazin, sa il dau inapoi mai pun o suma peste si aleg un alt model mai scump. Inainte de acesta am avut un Power King, cu probleme la scroll de la inceput, dadeam pagina in jos, dar se ducea un pic in sus. Am mers cu el asa 6 luni, dar a cedat in urma cu o saptamana! Si mai inainte de Power King, am avut un Genius Nevigator, foarte – foarte bun, am mers 3 ani cu el, dar l-am daruit unui unchi de al meu, care si acum merge, si e si el multumit de el. Insa eu am ramas fara maus, schimbate doua modele! 🙁

 13. cata

  Buna,am un mouse digittex si mia mers foarte bine pana akm 2 zile,cand dintro data nu mai functioneaza niciun buton,se aprinde tot,merge scroll,am buton de schimbat viteza mouseului care sa defectat si el cred.intrebarea este dc pentru ca nu sa int nik q el..

 14. Petryk

  salut as vrea sa stiu si eu dece e mai bine sa schimbi butoanele de pe placuta de la mouse in loc sa schimbi functiile din pc parerea mea e ca e mai simplu si mai rapid schimbarea functiilor din pc si este si simplu de facut

 15. t1nc0de

  Salut am o problema la mouseul meu..se apasa foarte greu pe click-stanga si daca ati putea sa-mi spuneti o rezolvare cum sa fac sal rezolv fara sa stric ceva..

 16. Iulia

  Buna!Am o problema care se tot repeta la o anumita perioada, mi se blocheaza mouse-ul, nu se plimba sageata dar se vede lumina rosie a mouse-ului…dupa cateva restarturi isi revine si pot utiliza pc-ul….este de la mouse sau ceva din pc?Merci

 17. Dyanna

  Imi cumpar mouse-uri lunar! Dupa o luna,mouse-ul incepe sa se conecteze si sa se deconecteze fara sa ii fac ceva,ma streseaza si sunetul pe care il produce si si faptul ca mi se blocheaza sageata cand imi e lumea mai draga.Precizez ca stau la laptop,in pat,dar nu cred ca are o importanta prea mare,avand in vedere ca nu trag de fir.Vreau sa stiu daca problema e la laptop,desi nu prezinta nicio defectiune,sau la mouse-uri,or fi ele de proasta calitate…toate?

 18. Klaus

  Salut, am o problema la mouse, nu-mi mai merge cursorul. Pur si simplu nu pot sa mai misc sageata aia nenorocita :)), pot numai din touchpad. Celelalte functii imi merg scroll-ul, click-ul si double click-ul numai cursorul nu pot sa-l misc din mouse. Faza mi s-a intamplat ieri dimineata cand m-am trezit din somn si m-am impiedicat de cablul mouse-ului (era cazut pe podea), a zburat prin aer asa o vreme :)) si s-a izbit cu corpul de zid destul de violent. Pot sa-i mai fac ceva sa-l repar sau cel mai indicat e sa-mi iau altul. Ms anticipat!

 19. Bogdan P.

  Va multumesc mult de tot pentru acest tutorial! Am rezolvat problema cu scroll-ul care “sare” doar prin degresare si ungere fara demontare dupa placa de baza a mouse-ului! Multumesc mult de tot!

 20. aly12

  sal am si eu o intrebare la mausul de la gigabyte gm-m8000 ce trebuie facut ca sa mearga ca si nou ca butoanele sau slabit la el si merge mai greu

  • Alexandru

   Depinde ce s-a slăbit (butoanele de plastic ale carcasei sau butoanele de pe placa electronică). În principiu poți încerca diverse variante, însă nu prea cred că vei reuși mare lucru (tras de butoanele de plastic în sens invers apăsării lor, sau înlocuit butoanele de pe placa electronică).

 21. taolen12

  Sal am o intrebare mausurile cu laser se pot repara am un maus de la gigabyte gm-m8000x si sau slabit butoanele se mai pot face cum erau la inceput adica mai teapene

 22. taolen12

  salut.Vreau sa stii si eu care maus e cel mai bun pentru gaming ma refer la cele cu laser si cele cu inflarosu deci din cele 2 cu laser si cu inflarosu care sint mai bune pentru gaming si cu viteza mai mare pe secunda si cu constructie buna care butoanele sa nu cedeze imediat dupa o luna 2. va multumesc

 23. carmen

  Buna. Scroll-ul de la mouse functiona in salturi asa ca am incercat o curatare dupa indicatiile prezentate (fara sa reusesc sa desprind totusi reziztenta), iar acum nu imi mai functioneaza scroll-ul la rotire ci doar la apasare. Sfaturi??!! Eventual cum fac sa desprind rezistenta pentru a putea curata si elementele componente!? Apreciez un raspuns rapid. Multumesc anticipat!

  • Alexandru

   Bună Carmen, ne poți da mai multe detalii? Ce mouse ai, până la ce pas ai ajuns, etc.. Cum adică nu ai desprins rezistența? Ai dezlipit-o de pe placă? Ai dezmembrat-o?

   • carmen

    delux M325; nu am dezlipit rezistenta de pe placa si nici nu am dezmembrat-o, am scos doar rotita, am curatat-o cu spirt si am incercat sa curat rezistenta pe cat posibil fara sa o dezlipesc (nu am uneltele necesare pentru a o dezlipi – daca asta presupune ciocan de lipit/ letcon – daca trebuia sa o desprind fara aceste unelte te rog sa imi spui ca sa mai incerc o data) …

     • carmen

      Multumesc. La concluzia asta am ajuns si eu. Oricum mi s-a parut interesant articolul si blog-ul in sine. FELICITARI! Imi pare rau ca nu mi-ai raspuns la intrebare, ca daca tot schimb mouse-ul, imi permit sa il si stric inainte :))

     • Alexandru

      Ideea era să cureți piesa respectivă, dar nu să o smulgi de pe placă și să o spargi.. de aceea am zis să o lași baltă. 🙂

 24. alex

  ai idee de unde gasesc un cablu usb? am iesirea la laptop pe stanga si mi se strica repede mufa de intrare. stiu ca pot lua un mouse ieftin usb, dar as prefera doar cablul:) e mai simplu de inlocuit, cred. am gasit doar usb a/b pana acum. se potriveste?multumesc

  • Alexandru

   Nu prea mai este mare diferență de performanță în momentul de față, însă pentru jocuri s-ar putea să fie mai potrivit unul cu fir. Pentru utilizarea obișnuită de zi cu zi, oricare este potrivit.

 25. Alin Daniel

  Detin un mouse “e-blue cobra” care dupa un an a inceput sa faca dublu click la o singura apasare…foarte enervant asa ca am sa incerc si eu sa schimb butoanele intre ele.

 26. Florin Gabriel

  Salut , am un mouse Razer Deathadder care nu se mai aprinde deloc a avut loc o furtuna puternica aici la mine si mi-a ars tastatura , placa de baza , sursa. Mouse-ul nu se mai aprinde deloc dupa aceasta furtuna si imi pare rau de tot de el , intrebarea me e daca e ars sau s-a ars ceva in el , se mai poate repara ?

 27. marius adrian

  salut am cumparat un mouse de la flanco se numeste serioux cu mufa usb l-am conectat prima oara a mers iar a douua oara nu a mai mers merge sa dau clik dreapta stanga sa invart de rotita dar nu merge sa mut sageata

 28. jon

  o mica precizare…rezistenta variabila la rotita de la scrol;
  aia nu e rezistenta, e o chestie care genereaza doua trenuri de impulsuri, forma lor dand infrmatie de sus sau jos

 29. diana

  am o problema cu mouse-ul usb. cand il conectez la laptop se aprinde acel beculet din interio 1-2 secunde, dupa care se stinge iar laptopul nu-l recunoaste.
  se mai poate face ceva sau trebuie cumparat altul?

 30. Marius

  Salut.Am un mouse usb ciudat.Daca folosesc scroll-ul,mi se blocheaza mouse-ul.Din pc se aude ca si cum ar fi deconectat din usb dar luminitele mouse-ului sunt inca active.L-am incercat pe alt pc (cu acelasi soft ca al meu, windows 7 ultimate) si a mers.Windows-ul e “fresh”,l-am schimbat pentru ca inainte nu imi mergea chiar deloc mouse-ul,dar si atunci avea luminitele active).Ce imi sugerezi sa fac?
  Multumesc!

 31. Andrei

  Salut! Am un mouse Mionix Naos 3200 si aveam ceva probleme cu el si inainte.Acum insa,am bagat usb-ul,becul s-a aprins de cateva ori si s-a stins tot de atatea ori in cateva secunde,apoi nu s-a mai aprins deloc si mouse-ul nu mai este recunoscut absolut deloc.S-a ars?Ce pot face?Multumesc!

 32. Rares

  Am un mouse Microsoft Comfort 6000 pe care l-am desfacut sa il curat. Cum probabil stii, ca sa desfaci (majoritatea) mouse-urilor Microsoft, trebuie sa dezlipesti pad-urile glisoare de dedesupt ca sa poti ajunge la suruburi. Problema e ca acum nu le mai pot lipi inapoi. Ai idee de unde as putea sa cumpar niste banda dublu adeziva foarte subtire cum e cea cu care au fost prinse initial? Multumesc!

  • Alexandru

   Salut Rareș, habar nu am unde se găsește bandă adezivă dublă, dar ai putea încerca la un magazin de materiale de construcții. Altfel, ai putea folosi un lipici flexibil (tip prelandez, sau poate silicon). Parcă era ceva de la Moment, la un tub mare.

 33. даниела

  Nu imi merge touchpad-ul de la leptopul meu care poate fi problema ? nu se misca de loc daca instalez mouse prin USB merge perfect de la touchpad nu se misca nici sub o forma ce sa fac?

 34. MARCEL

  Am un mouse wifi, care la scrool ”dă înapoi”. Am înțeles figura cu rezistența și curățatul rotiței, dar de ieri mi s-a întâmplat un lucru foarte bizar: s-au inversat comenzile cursorului. Adică, dacă mișc mousul în sus, cursorul merge în jos, iar dacă mișc la dreapta, merge la stg. Butoanele funcționează bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *