Ideile câștigătoare la Innovation Labs 2.0

Ediţie a doua a programului Innovation Labs 2.0 s-a încheiat luni, 19 mai, la Demo Day. Openmind, Lifebox și MusicMaster au fost desemnate ideile câştigătoare.

În cadrul evenimentului, echipele finaliste din Bucureşti şi Cluj au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul celor trei luni ale programului şi au concurat pentru premiile oferite: cea mai bună afacere, cel mai bun produs şi cel mai bun pitch. 

bestbiz
Prezentarea Openmind Retail Analytics

Organizat cu sprijinul Orange şi Microsoft, Innovation Labs 2.0 a debutat în luna martie cu două hackathoane în urma cărora cele mai bune echipe au fost selectate pentru a intra în programul de pre-accelerare. Au urmat 3 luni în care tinerii au lucrat la dezvoltarea ideilor de afaceri sub îndrumarea mentorilor şi profesioniştilor care le-au fost alături.

Echipele participante din Bucureşti şi Cluj şi-au prezentat produsele la Demo Day şi au concurat pentru a obţine susţinerea publicului şi a juriului format din:

 • Julien Ducarroz – Chief Commercial Officer Orange Romania, un susținător puternic al proiectului
 • Mirela Bosoi – Head of Brand & Communication Orange, 
 • Oana Viciu – Senior Marketing Manager Microsoft România, 
 • Cristian Udrescu – Business Advisor Trend Consult Group, 
 • Alexandru Lăpuşan – Fondator Zitec, 
 • Cristian Olăraşu – Fondator Early, 
 • Teodor Ceauşu – Country Manager IXIA, 
 • Raluca Georgescu – Co-organizator Gala Premiilor eCommerce, 
 • Vladimir Oane – Co-Fondator UberVU,
 • Mălin Ştefănescu – investitor şi CEO EEU Software.

La Demo Day, echipele au avut ocazia să demonstreze progresul înregistrat în toată această perioadă şi să prezinte în faţa audienţei rezultatele obţinute de-a lungul programului. Evenimentul a fost moderat de Andrei Pitiş, investitor angel şi profesor asociat în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti.

„Mă bucur să văd în sală antreprenori cunoscuţi, alături de profesionişti din firme de tehnologie, reprezentanţi ai mediului academic şi jurnalişti şi că putem să vorbim astăzi despre un ecosistem puternic în România. Ne-am propus să creăm prin Innovation Labs un loc unde greşeala şi eşecul sunt ridicate la rang de cinste, un loc unde tinerii îşi permite să încerce şi să înveţe astfel ce înseamnă să fii antreprenor, iar faptul că sunteţi astăzi în număr atât de mare aici ne arată că am reuşit”, a spus Andrei Pitiş în deschiderea evenimentului.

În pauză am avut ocazia să discut cu unii dintre membrii echipelor participante despre proiectele lor și am văzut multă pasiune și dedicare. De exemplu, Cristian Lungu – Co-Fondatorul Xetten (o aplicație care te ajută să mănânci sănătos) mi-a povestit despre algoritmul pe care se bazează aplicația pentru a oferi rezultate cât mai bune. În cele din urmă mi-a zis că aplicația a făcut-o pentru că el avea nevoie de un astfel de ghid.

Și membrii echipei care a dezvoltat Plexis (aplicație mobilă pentru utilizatorii cu hobby-uri comune) mi-au povestit cum au ajuns să facă această aplicație, pornind tot de la nevoile proprii. Am mai aflat că înainte de Plexis au mai creat și alte aplicații, una dintre ele fiind utilă pentru a urmări filme simultan cu prietenii (care nu sunt în aceeași locație) via internet.

O implicare puternică am văzut și din partea organizatorilor, în special a celor de la Orange prin Julien Ducarroz care a fost foarte dedicat proiectului mai ales în cadrul sesiunilor de mentorat.

Organiziatorii l-au invitat și pe Alexandru Radovici, Fondator Wyliodrin şi câştigător al primei ediţii Innovation Labs, care le-a împărtăşit proaspeţilor absolvenţi ai programului câteva sfaturi din propria experienţă.

„Anul trecut am câştigat premiul pentru cea mai bună afacere la Innovation Labs 1.0. Eram o echipă tehnică şi programul a fost interesant, însă trebuie să recunosc faptul că nu am înţeles mare lucru. Ce trebuie să ştiţi este că astăzi este de fapt prima zi din startup-ul vostru: până acum aţi testat nişte metode şi aţi fost îndrumaţi în permanenţă. De acum încolo, dacă vreţi să mergeţi mai departe, trebuie să vă faceţi în mod sistematic timp pentru afacerea voastră”, i-a sfătuit Alex Radovici pe tineri.

radu georgescu
Premierea creatorilor Lifebox

Premiile au fost decernate de Radu Georgescu (antreprenor în serie şi investitor), Paula Apreutesei (Romanian American Foundation) şi Ioana Petrescu (Ministru de Finanţe).

 • MusicMaster, o aplicaţie mobilă care permite muzicienilor amatori să găsească uşor acordurile pentru melodiile pe care vor să le cânte, a câștigat premiul pentru cel mai bun pitch.
 • Lifebox, aplicaţie mobile care ajută utilizatorii să creeze albume foto comune cu prietenii lor, a primit premiul pentru cel mai produs.
 • Openmind Retail Analytics, o platformă care ajută retailerii să îşi optimizeze afacerea printr-o targetare mai eficientă a clienţilor, a câştigat premiul pentru cea mai bună afacere în cadrul Innovation Labs 2.0.

Innovation Labs 2.0 a fost organizat de TechLounge cu sprijinul Orange şi Microsoft şi al partenerilor IXIA, Intel, Mysis, Bitdefender, Universitatea Politehnica Bucureşti, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Akcees, Spherik Accelerator şi ProvePR.

Trimite articolul și prietenilor tăi!