2048, un joc greu până îi prinzi șmecheria

Săptămâna trecută colegii mei au descoperit 2048, un joc supranumit și Flappy Bird cu cifre. De ce a fost numit așa? Pentru că provoacă dependență și îți consumă mult timp până să te oprești din jucat. 🙂

Conceptul din spatele jocului 2048 este simplu: ai un șablon de 4×4 căsuțe din care inițial ai două cu valoarea 2. Din tastele direcționale (sau swipe pe ecran dacă te joci de pe mobil) căsuțele cu numere pot fi grupate, iar dacă sunt grupate două căsuțe cu aceeași valoare acestea se vor transforma într-o singură căsuță cu o valoare sumă a celor două căsuțe identice. Scopul e să ajungi la o căsuță cu valoarea 2048.

Nu prea sunt eu cu jocurile dar simplitatea lui 2048 mi s-a părut atractivă, așa că l-am încercat. Nu știu cum a trecut o oră, iar eu abia reușeam să ajung la o căsuță de 512. Mai apoi jumate din seară s-a vaporizat, dar măcar ajunsesem la 1024. Mai mult din greșeală.

2048ups

A doua zi l-am încercat din nou, dar am avut rezultate mult mai proaste. Așa că am stat să pun la punct un algoritm. Și apoi mi-a ieșit din prima.

Ideea pe care m-am bazat a fost să am o linie de bază pe care să îmi țin căsuțele cu valori mari, de preferat în ordine consecutivă, cu valoarea cea mai mare într-un colț. În situații de urgență se poate apela și la o a doua linie pentru valori până în 64, de preferat tot în ordine consecutivă, dar în sens invers față de linia de bază.

2048

Jocul a devenit foarte popular într-un timp foarte scurt, și au apărut tot felul de versiuni alternative, care de care mai trăznite: o variantă cu toate căsuțele de valoare 1024 și care necesită o singură mișcare pentru a-l termina, o variantă care îți permite să joci până la valori mult mai mari ca 4096,  alta care îți dă indicații sau se completează singură, alta cu câini în loc de cifre.. și probabil or să mai tot apară.

2048 e destul de distractiv odată ce te obișnuiești cu el, și chiar aș putea spune că te ajută un pic să îți structurezi gândirea. Singurul dezavantaj e că îți ia ceva timp să îl termini, până să ajungi la pătrățica 2048 pierzi lejer 15-20 de minute dacă te miști foarte repede, altfel poate dura cam 25-30 de minute.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

4 comentarii

  1. Tu…hmmm…e de inteles… parca ziceai ca nu prea le ai cu jocurile, nu? 😛

Comentariile sunt închise.