Plata prin SMS a abonamentelor RATB de o zi

Cei care călătoresc cu RATB-ul prin București pot achiziționa acum abonamente valabile o zi trimițând litera A prin SMS la numărul 7456. Abonamentul este valabil pentru ziua în curs, până la ora 24:00. Numărul 7456 este valabil în reţelele Vodafone, Orange şi COSMOTE.

Locuiesc de peste 5 ani în București și prefer folosesc transportul în comun fiindcă e mai rapid și mai ieftin să merg la birou astfel decât cu mașina. Deși prefer metroul, sunt situații în care autobuzul sau tramvaiul sunt variante mai rapide.

Fiindcă nu prea am răbdare să stau la cozi prefer să cumpăr dintr-un foc atât abonamentul Metrorex  și câteva călătorii RATB. Deși am fost precaut, am pățit să rămân fără călătorii RATB și să nu găsesc nici o casă de bilete prin zonă, fiind nevoit să merg pe jos ori să caut un taxi.

Cum plătești prin SMS și folosești un abonament RATB de o zi:

 • Înainte să urci în mijlocul de transport, trimte litera A prin SMS la numărul 7456. Preţul acestui SMS este de 1,75 EUR+TVA şi va fi reţinut de către operatorul de telefonie mobilă.
 • În câteva secunde vei primi un SMS ce conține un cod unic. Acest cod este valabil doar pe telefonul de pe care ai trimis mesajul inițial, așa că nu are rost să îl trimiți altcuiva.
 • În caz că vei fi verificat, arată-i controlorului mesajul ce conține codul unic. Controlorul poate să mai trimită un SMS pe telefonul tău pentru a confirma validitatea abonamentului.

Mai multe detalii despre abonamentui plătit prin SMS se găsesc la rubricile Abonament RATB cu validitate o zi  și Validare și consultare plăți prin SMS. Recomand memorarea numărului  7456 în agenda telefonului, că nu se știe când e nevoie de el.

Câteva situații în care eu cred că plata prin SMS a unui abonament de o zi este o idee bună:

 • Nu găsești nici o casă de bilete deschisă/prin zonă. Au fost destule duminici în care m-am confruntat și eu cu scenariul acesta, iar plata prin SMS a călătoriilor este o soluție comodă la această problemă.
 • A venit un prieten în vizită și vrei să îi arăți Bucureștiul. Tu ai abonament și nu aveți de gând să căutați case de bilete, așa că ar putea fi mai comod să își facă un abonament de o zi cu un simplu SMS.
 • Trebuie să ajungi urgent undeva, ți-ai uitat portofelul acasă/la birou și nu ai timp să te întorci chiar atunci după el.

Ar fi și mai bine dacă s-ar putea cumpăra și călătorii prin SMS, abonamentul de o zi fiind rentabil doar dacă urmează să folosești mai mult de 8 călătorii în ziua respectivă. În eventualitatea în care nu ar fi mult de mers, dacă există posibilitatea, eu aș căuta mai degrabă să îmi încarc portofelul electronic, în felul acesta nu vor expira călătoriile.

Cred totuși că o variantă la cumpărarea călătoriilor prin SMS ar  putea fi un abonament pe o perioadă determinată scurtă, de exemplu 1 oră. Deocamdată, succesul plății prin SMS a abonamentelor de o zi va stabili direcția în care se vor îndrepta lucrurile pe viitor.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

5 comentarii

 1. E un inceput bun, dar ar fi si mai interesant sa existe un cont online, de genul myvodafone din care sa reinnoiesti abonamentul sau sa iti pui calatorii.

   • Salutare!

    Chiar exista functionalitatea asta pe online.ratb.ro, insa dureaza cam mult (24-48h) pana intra banii in cont efectiv. Daca iti faci cont iti poti sa platesti cu cardul pentru reinnoirea abonamentului sau pentru incarcarea portofelul electronic. Eu mi-am facut cont, dar pana acum l-am folosit doar pentru consultarea soldului din portofel, mi se pare mai comod si mai rapid sa trec pe la un ghiseu RATB si sa imi pun bani pe card 🙂

Comentariile sunt închise.