Folosirea inteligentă a calculatorului

Am mai avut în vedere dependențele produse de utilizarea calculatorului, însă am decis să iau lucurile mai în serios și să lansez o provocare și campanie în același timp. Ce încurajez este utilizarea rațională a calculatorului, deoarece am constatat că multe persoane (în special tinerii) pe lângă faptul că au activități neproductive (ba chiar iraționale), petrec și foarte mult timp în fața calculatorului ceea ce îi poate expune la diverse afecțiuni.

cappc

În linii mari și după părerea mea, câteva activități inutile în fața calculatorului:

 • Discuțiile lungi pe messenger cu persoane cu care te poți întâlni personal. Mesajele text și videochat-ul sunt utile pentru persoanele care se află la mare distanță, sau pentru discutii scurte. Decât să stai zeci de minute să tastezi sau să privești cadre cu interlocutorul mai bine vă întâlniți personal și discutați cum trebuie.
  Cunosc tineri cărora le face plăcere să discute zeci de minute despre orice nimic pe messenger, chiar dacă stau în același oraș sau chiar bloc/cămin cu interlocutorul. Mai sunt și cei care își petrec mult timp punând poze noi pe profilul de pe anumite rețele sociale, lasă comentarii etc.. Încet, discuțiile din parc sau de la o plimbare ajung să se mute în fața calculatorului și este păcat.
  Pentru a se vinde publicitatea, au apărut tot felul de „servicii” care au rolul de a te ține mai mult în fața calculatorului. Dacă petrece mai mult timp petrecut pe site, sunt mai multe șanse ca utilizatorul să facă un click de unde rezultă un profit mai mare pentru „cei care oferă servicii”.
 • Jocurile pe calculator. Sunt jocuri (puține ce e drept) care pot fi considerate relaxante sau educaționale, care ajută la dezvoltarea intelectuală sau care ajută la formarea unor deprinderi utile și în viața de zi cu zi, însă cele mai  multe sunt jocuri care oferă violență gratuită, informații care sunt inutile în viața reală. Fiecare alege ce îi place, însă nu văd rostul de a alege și a plăti pentru un joc care să îmi stârnească sentimente de teamă, să mă enerveze sau mă țină ore întregi în fața calculatorului. Prefer un joculeț amuzant cu acțiune simplă, nivele scurte, și la care să pot renunța ușor când doresc.
 • Orice activitate neproductivă care se poate încadra ușor la pierdere de vreme, de la comentat sau scris pe bloguri, frecventat rețele sociale la ascultat muzică și urmărit filme, descărcarea de informații care nu au o utilitate imediată și altele, cât e ziua de lungă. Chiar și când o activitate este productivă, stabilirea unui plafon pentru timpul petrecut la calculator este o idee bună.

Copii

Sunt de acord cu Cristi, copiii nu au multe lucruri de învățat în fața unui calculator, iar a unui televezor nici atât. Sunt cursuri interactive, de acord, însă Internetul este un șanț iar diamantele sunt ascunse în noroi. Cărțile sunt o resursă mai valoroasă decât „zgomotul vocilor internauților”. Dacă îți iubești copilul, asistă-l în descoperirea calculatorului.. dar când e pregătit.

Provocarea

Provocarea este să vă analizați modul în care vă petreceți timpul la calculator (nu e musai să spuneți cuiva cum vă petreceți timpul, e important să știți voi) și să îl reduceți dacă doriți și dacă puteți.

Ce aveți de câștigat?

Mai mult timp liber pentru voi și pentru persoanele dragi vouă. În plus veți avea o sănătate mai bună, pentru că deși pare că nu faceți efort mare  în fața calculatorului există riscul unor probleme cu ochii, încheieturile, spatele, etc..

Recomandare

Dacă acest articol ți-a dat de gândit, este de apreciat să spui mai departe prietenilor și persoanelor la care ții, sau să scrii pe blogul tău un text care să aibă ca temă dependența de calculator și folosirea rațională a calculatorului. Nu este musai să trimiți vreun link către computerică, important este să devii conștient că timpul tău este prețios și calculatorul este doar un instrument și nu un mod de viață.

Folosește-ți calculatorul cu cap!

Sper să înțelegeți întocmai demersul meu, și să țineți cont că fiecare este liber să facă exact ce dorește.

 

Trimite articolul și prietenilor tăi!

23 comentarii

 1. Imi pare rau dar toate aceste nu cred ca da rezultate pentru cei impatimiti , nu a fost nimic important care sa ne determine o schimbare a tuturor activitatilor pe pc.
  Articolul e doar un stimulent pentru cei care nu cunosc IT insa e respinsa de cei care au o vasta experienta pe aceast domeniu.
  Cei care navigheaza e din interes general ce le asigura imbunatatiri si asta ii faci mai receptivi ,un lucru minunat asa ca e liber sa facem orice in afara de bani pe net care este un mijloc fals pentru nativi de ai face sa cada prada profitand de veniturile lor.
  Asa ca e mai bine sa vi cu articole foarte utile de a avea venituri suplimentare dar sigure si sanatoase , ca deja traim un regin trist si sarac , iar lumea nu face decat sa scada in diferite placeri sau comversati inutile ca sa treaca de evenimentele proaste si asa mereu pana vor realiza ca totul a luat sfarsit nealizand nimic.
  Imi cer scuze daca am deranjat dar oricum va multumesc pentru acest articol, toate cele bune

Comentariile sunt închise.