Cardurile de memorie și siguranța datelor pe telefoanele mobile

memcard

Care sunt de fapt avantajele și dezavantajele utilizării unui card mocroSD pentru a-ți stoca imaginile, filmele și datele pe telefon?

Observ că majoritatea producătorilor de telefoane mobile încep să echipeze telefoanele mobile cu suficientă memorie internă și nu mai oferă posibilitatea de a folosi carduri microSD.

Totuși în rândul pasionaților de telefoane mobile există și este puternică dorința de a utiliza carduri de memorie pentru a-și stoca datele.

Principalul și cred că singurul avantaj al folosirii cardurilor de memorie este creșterea spațiului de stocare. Viteza de scriere/citire nu mai este un factor atât de important când vorbim de telefoane mobile, fiindcă majoritatea cardurilor de memorie oferă performanțe decente (comparabile cu ale cipurilor de memorie interne) și nu afectează performanța înregistrărilor video. Puțin exagerat, un alt avantaj ar mai putea fi considerat transferul de fișiere folosind un card reader (destul de puțin probabil când există aplicații ca Dropbox).

Când vine vorba de dezavantaje, securitatea datelor este în prim plan. Lucrurile nu sunt tocmai roz din cauza ușurinței de a accesa datele de pe card. Așa cum tu poți scoate cardul din telefon și accesa toate datele de pe el folosind un card reader sau alt dispozitiv, la fel poate face oricine. Atât timp cât telefonul este în posesia ta, acest aspect nu creează probleme. Lucurile se schimbă dacă telefonul tău ajunge pe mâinile cui nu trebuie.

Dacă îți stochezi datele în memoria internă telefonului, acestea pot fi accesate numai după deblocarea ecranului. Unei persoane ce nu știe codul de acces îi va fi mult mai dificil să îți acceseze datele stocate pe telefon. Există și așa posibilitatea de a-ți accesa datele (folosind instrumente speciale), dar trebuie să depună un pic de efort (ține și de modelul telefonului).

Criptarea este o soluție, însă afectează viteza de transfer a datelor. Unii producători oferă integrată funcția de criptare a datelor, atât a memoriei interne cât și a cardului atașat (de exemplu Samsung, BlackBerry). Partea proastă este că pot apărea erori și datele nu mai pot fi recuperate odată pierdute.

Ca și în cazul telefoanelor mobile, utilizarea cardurilor de memorie pe tablete sau alte dispozitive portabile prezintă aceleași neajunsuri.  Totuși, în cazul telefoanelor riscul este mai mare.

Cardurile de memorie sunt utile, însă nu pentru a-ți stoca datele personale sau sensibile (documente, poze, video, înregistrări audio).

Foto: Inside the HTC Desire by warrenski

Trimite articolul și prietenilor tăi!

2 comentarii

  1. Pai din cate stiu eu (asta daca nu ma insel), ai posibilitatea utilizarii unei parole pentru card. Cand il scoti si il bagi intr-un cititor sau alt telefon, iti trebuie parola. Sper sa nu vorbesc prostii.

    • În mod obișnuit lucrurile nu stau așa sau poate telefonul pe care l-ai folosit cripta cardul. Nu exclud că poate fi și cum zici tu, însă eu n-am întâlnit astfel de situații. Îmi poți spune despre ce telefon este vorba?

Comentariile sunt închise.