Meniu Închide

iPhone 5S și problemele de securitate pe care le ridică

iphone5s

Încep prin a clarifica din start că nu sunt fan iPhone. Nu pot spune că am înțeles până acum de ce se înghesuie lumea la iPhone, date fiind limitările la capitolul compatibilitate și raportul calitate/preț puțin exagerat.

Da, iPhone este rapid, arată bine, dar pe mine nu m-a convins. Prefer oricând un Windows Phone sau Android Dual-SIM.

Inovația adusă de iPhone 5S anul acesta este printre altele modulul touchID, care “revoluționează” modul în care îți deblochezi telefonul. În loc să tastezi un cod pin sau parolă, pui degetul pe home button și gata, l-ai deblocat.

Există totuși o problemă cu acest sistem. Nu îmi garantează nimeni că amprentele nu pot fi reconstituite la un moment dat și folosite în scopuri mai puțin prietenoase. Da, știu că cei de la Apple susțin că nu se pot reconstitui, etc, dar cine știe ce îmbunătățiri va primi modelul viitor. Întâi te obișnuiesc cu ideea de a fi “amprentat”..

Lăsând totuși paranoia la o parte, sunt câteva metode care reușesc să treacă de acest mod de autentificare.

Niște nemți au reușit să deblocheze telefonul cu un mulaj, stă dovadă filmul de mai jos:

Apoi, altă metodă elimină pur și simplu “amprentarea” din schemă:

Și lista continuă..

Niște asiatici în schimb, au găsit cea mai interesantă metodă de a-și bloca iPone-ul. Cine s-ar fi gândit să își scaneze sfârcurile.. Hack that! 🙂

Alte articole interesante pentru tine

8 Comments

 1. happyday

  N-am folosit niciodata un iPhone insa, daca as avea de ales, probabil as opta pentru un Samsung sau un Nokia. Produsul celor de la Apple mi se pare prea “de fite” si nu ofera atat de multe incat sa justifice diferenta semnificativa de pret. Totusi, alte persoane mai cunoscatoare decat mine, sustin ca sistemul de operare este superior atat Android-ului cat si Windows-ului. Tot ce se poate, insa mi se pare cam putin. Din pacate, destul de multa lume tinde sa se lase influentata de brand punand in planul secundar al preferintelor avansul tehnologic, capitol la care Apple nu prea mai exceleaza de catva timp incoace.

 2. Bogdan

  Pentru Android exista o multime de metode de a trece de lockscreen, mult mai simple decat reconstituirea unei amprente. forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2227103
  Orice sistem de securitate poate fi depasit si Apple nu e prima companie care foloseste un senzor de amprenta. Motorola a folosit ceva similar pentru Atrix.

  • Alexandru

   De acord că orice sistem de securitate poate fi ocolit/spart, însă senzorul de amprentă nu mi se pare o idee bună deloc. Nu mi se pare o ok să obișnuiești oamenii cu ideea de a fi amprentați.
   Istoria (chiar cea recentă, vezi PRISM) ne învață că mulți dintre cei care au putut abuza în anumite circumstanțe, au făcut-o. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *