Necesitatea curățării fizice a calculatorului

Cred că puțini dintre voi sunt conștienți de faptul că perifericele calculatorului sunt un habitat perfect pentru dezvoltarea microbilor, și că în timp aceste periferice pot ajunge mai „murdare” decât toaleta. O atenție și mai sporită este necesară în cazul în care sunt mai multe persoane care folosesc aceeași tastatură.

Întreținere periodică

  • Mouse-ul și tastatura pot fi curățate săptămânal cu alcool medicinal (spirt) sau alt dezinfectant, cred că și apa cu săpun e în regulă, atenție totuși deoarece unele periferice sunt acoperite cu un strat de „vopsea” sensibilă la alcool și alte substanțe. Curățarea mouse-ului și tastaturii nu durează mai mult de cinci minute și vă poate scuti de multe necazuri. Andrei a discutat pe larg despre curățarea tastaturii și curățarea mouse-ului.

tst

  • Mousepad-ul. Indicat ar fi să aveți două mousepad-uri (preferabil albe), pe care să le folosiți prin rotație, și pe care să le spălați periodic (1-3 săpt). Mousepad-urile din „plastic” au un avantaj față de cele din pânză, fiind mai ușor de spălat.

mous

  • Butoanele altor periferice (monitor, boxe, unitatea centrală, telecomenzi, ups, router) se pot curăța și ele similar mouse-ului sau tastaturii.
  • Monitorul se poate curăța săptămânal cu un șervețel umezit cu apă (ATENȚIE NU șervețele umede cumpărate) sau cu „ustensile dedicate” din comerț. În cazul monitorului nu doar microbii sunt problema ci și calitatea imaginii care are de suferit din cazua prafului depus. Acordați o atenție deosebită LCD-urilor deoarece sunt mai sensibile; este indicat să citiți recomandările producătorilor în privința substanțelor cu care se pot curăța monitoarele.

moni

  • Unitatea centrală acumulează praf în interior, de aceea la intervale de trei patru săptămâni este bine să o curățați de praf, altfel unele componente se pot supraîncălzi. Este bine să aveți grijă să nu inhalați acel praf foarte fin, mai ales dacă aveți un laptop. Un desktop stă de obicei într-un singur loc, pe când un laptop „plimbat” poate acumula microbi mult mai repede.

case

  • Cablurile „atrag” și ele praful de aceea este recomandat să le curățați fie o dată cu perifericele în cauză fie cu ocazia curățării carcasei. Se pot șterge ușor cu vată și cu spirt.

 

Ustensile

  • Soluție de curățat, alcool, apă cu săpun/detergent;
  • Aspirator;
  • Pensulă;
  • Bețișoare vătuite, vată, șervețele.

Sfaturi pentru curățare

  • Calculatorul se oprește (pentru curățarea perifericelor) sau se deconectează de la rețea (pentru curățarea unității centrale);
  • Ințâi se curăță praful apoi se dezinfectează cu soluția de curățat (doar în cazul perifericelor);
  • „Deprăfuirea” unității centrale se face pe balcon, sau afară;
  • Evită să inhalezi vaporii substanțelor folosite la curățare sau praful rezultat;
  • Pensula se folosește în paralel cu aspiratorul, pentru absorbția prafului rezultat.

Câteva sfaturi de conduită

  • Stabilește ca împreună cu cei care folosești același calculator să vă spălați pe mâini înainte de a „trece la treabă” și hotărâți intervalele de curățare a echipamentelor.
  • Evită scărpinatul la ochi, scobitul în nas sau urechi, fără degete în gură sau alte „obiceiuri” prin care să introduci microbi în organism.
  • Consumă alimente în alt loc decât pe masa sau în preajma pc-ului.
  • Află cât mai multe detalii despre cum îți poți proteja sănătatea și spunele și celor din jurul tău.
  • Folosește-ți cu cap calculatorul!
Trimite articolul și prietenilor tăi!

18 comentarii

  1. eu folosesc un aspirator sau compresorul de vopsit cu care suflu tot praful si mizeria din unitatea centrala 🙂

  2. ai de capul meu. ce au facut frate au scuturat covoarele in unitate?. chiar ca asa ceva n-am mai vazut. si ala cu tastatura… a luat foc de la tigari.

    asa ceva n-am vazut la un calculator.

    mai functioneaza?

    sigur nu!

  3. Si eu lucrez cu calculatoarele clientilor si sunt de acord cu toate ideile de mai sus. O sa subliniez doar ce inseamna fumul de tigara pentru praful din calculator. Praful „normal” care se depune in calculator are culoarea gri ca prafului de pe parchetul de sub pat 🙂 si poate fi suflat usor cu aer comprimat, caz in care dispare tot, fara sa ramina nimic. Daca nu avem aer comprimat atunci poate fi dislocat cu usurinta de o pensula cu parul lung si apoi aspirat.

    In cazul in care se fumeaza in camera calculatorului praful rezultat are o culoare maro-roscata, are o consistenta uleioasa si este lipicios. Nu se disloca doar cu aer comprimat pentru ca e lipit de componente ,ci trebuie si o pensula cu par lung si tare.

    Fotografiile de mai jos sunt relevante (sunt de pe net, nu sunt productie proprie desi pe undeva am si eu unele muuuuuuuuuuuult mai socante)

    http://www.thecomputerwizard.biz/photos/smoke2a.jpg

    http://images.topix.com/gallery/up-VHKI3QS6FFI3LKNC.jpg

    http://bored-bored.com/wp-content/uploads/2008/08/computer-dust.jpg

    Alte imagini de pe net .. sa va oripilez:

    http://i11.photobucket.com/albums/a166/ballsandy/Computer%20related/PC263567.jpg

    http://images.topix.com/gallery/up-VHKI3QS6FFI3LKNC.jpg

    http://i.zdnet.com/blogs/a-smoking-problem.jpg

    http://i.techrepublic.com.com/gallery/6065-500-666.jpg

    http://public.bay.livefilestore.com/y1pAw2AbEmRDdFES_DYvL_iSorPcaks3GiWKLc69KLaNee7phL9f-yIAXLvRUF6tB_gSZAci_RFU7uj4B1WoqbecA/dust%20pc1.JPG

  4. Repar calculatoare si pot spune ca am vazut calculatoare curate,murdare,jegoase si imposibil de rapanoase….
    Trebuie acordata o atentie curateniei calculatorului e un aparat ca oricare altul ,trebuie intretinut.
    Cateva sfaturi..cei care fumeaza sau au animale de companie in casa..adaugarea de filtre la ventilatoare ajuta mult,ma refer e mai comod sa aspirispeli doar filtrul decat sa curati tot calculatorul….
    Daca nu avem bani de filtre pentru ventilator…solutie ff simpla un ciorap lycra sau plasa f. fina de tantari pe un cadru de material usor-plastic aluminiu..etc.
    Exista si containere de aer comprimat ..destul de scumpe dar f utile in caz ca nu vreti sa desfaceti sursa de alimentare sau sa scoateti racitorul procesorului…
    Aspiratorul se poate folosi ..eu il folosesc la spirat farimiturile cazute in tastaturi…cam toti au obiceiul sa manance in fata calculatorului…

  5. Atentie !!!!Cei care vor desprafui coolerul sufland praf spre el trebuie inainte sa scoata mufa ventilatorului de pe placa de baza!!!!!Acest lucru se cere deoarece in cazul invers ventilatorul ea rolul unui dinam ca la bicicleta,dezvolta o tensiune care va praji placa de baza ,bineinteles nu toata da nu va mai porni si v-a ve-ti intreba oare de ce???

    • Salut Corleone,
      Din câte știu eu au o diodă de protecție.. Există riscul ca în cazuri specifice (de ex. rotirea rapidă a palelor folosind un aspirator de exemplu) să se producă și accidente..
      Oricum e o măsură bună de luat în seamă.

  6. „Cineva îmi explica (cu mândrie) că şi-a cumpărat o tastatură neagră, „să nu se mai vadă jegul”. Scuzaţi expresia. Triumful raţiunii, au ba ?” Asta chiar ca e de pomina dle Andrei. „Alexandru” problema cu curatarea fizica si & dezinfectarea poate fi extinsa si la tf. mobile, telecomenzi tv. s.a. elemente de control si comunicatie electronice. Cel putin tf. mobil pe care le punem pe toate mesele si birourile unde stam sau telecomenzile tv pe care le butoneaza ‘n’ persoane cu miini mai mult sau mai putin spalate.

    • Sunt total de acord. Orice buton, mâner, sau „obiect atins” devine un „focar” mai devreme sau mai târziu.. Dacă te speli pe mâini și atingi câteva mânere în drum spre tastatură, dăm iar de bucluc.. 🙂
      Cred că articoul poate fi extins la „Dezinfectarea periodică a spațiului locuibil și a obiectelor utilizate în mod obișnuit..”
      Ar fi foarte interesantă părerea unui medic despre cele spuse.. 🙂

  7. Salut. De ieri tot încerc să găsesc 5-10 minute să scriu un comentariu decent şi nu unul care să facă deliciul Akismeth-ului.

    În primul rând îţi mulţumesc pentru multele trackback-uri şi doar acum realizez cât mi-am stresat cititorii cu acest subiect. Asta şi pentru că eu chiar cred în necesitatea păstrării unui calculator curat, iar contrariul mă surprinde de fiecare dată. Durează aşa puţin să cureţi o tastatură, un maus sau un monitor încât nu pricep de ce unii utilizatorii, în ruptul capului, nu vor şi pace să se despartă de amicii microscopici. Situaţia este cu atât mai alarmantă, acolo există copii (şi în special preşcolari), adepţi ai unor reguli de igienă mai „flexibile”. Conjunctivita, hepatita A, micoze, etc. iar dacă întrebăm un doctor, acesta va umple pagina cu minunăţii, ne pot aştepta în faţa calculatorului.

    Ştii ce aş mai aminti, tot legat de curăţenie. Folosirea unei măşti de praf (costă aprox 5 lei). Este bună şi când aspiri covoarele, nu numai când se cureţă calculatorul.

    P.S. Mi-a plăcut recomandarea ta cu mousepadul „preferabil„ alb şi mi-am amintit de o întâmplare petrecută mai demult, în care cineva îmi explica (cu mândrie) că şi-a cumpărat o tastatură neagră, „să nu se mai vadă jegul”. Scuzaţi expresia. Triumful raţiunii, au ba ?

    • Salut Andrei, mă îndoiesc de faptul că i-ai stresat, eu cred că mulți au conștientizat că există posibilitatea să „iei viruși de la calculator”.. Eu ma uit la sondajul de opinie „Cât de des îți dezinfectezi calculatorul” și îmi dau seama că mai merge abordată tema o vreme..

      Măștile de praf din comerț sunt aproape inutile.. cel puțin alea mai ieftine. E bine să ai una „pe față” dar trebuie să eviți să inhalezi ca și cum masca te-ar proteja complet.. altfel ai să te trezești cu praf în nas.. 🙂

      • Aici ai dreptate. Sunt măşti cu măşti de praf… şi măşti praf. Eu am exclus din start, chestiile care se găsesc la materiale de construcţii. Alea sunt bune să nu inhalezi un hipopotam.

        Ideale sunt cele care protejează şi împotriva microorganismelor, care au şi valvă pentru expiraţie, iar şi mai bune, ar fi măştile care asigură protecţie antivirală. Costă în schimb, ceva mai mult: 25-30 de lei.

        P.S. Sondajul tău mi-a dat o idee, dar trebuie să fac nişte verificări…

  8. Excelent articol , felicitari , dar curatenia PC-ului tine si de obiceiurile persoanei care il foloseste , daca persoana ce il foloseste tine mai mult la curatenie in general si PC-ul va fi mai curat. Eu il curat de praf in o prima faza cu un pamatuf special pentru praf dupa care trec sa il curat cu spirt in general.

    • Mulțumesc Folrin, ai dreptate în privința obiceiurilor, problema e că sănătatea nu ține cont de obiceiuri motiv pentru care m-am gândit să aduc și eu „în lumina reflectoarelor” acest subiect.
      Eu am o pensulă de vopsit adaptată cu care curăț praful.. 🙂

Comentariile sunt închise.