NoScript – Protejare activa Firefox

NoScript este un add-on esential pentru Firefox, deoarece va ajuta sa permiteti doar rularea scripturilor pe care le considerati sigure, in momentul in care accesati un site. Este unul din add-on-urile mele preferate din acest motiv.

Ca sa va faceti o parere de utilitatea lui, de cand folosesc NoScript, am renuntat aproape la toate programele antispyware pe care le foloseam, deoarece nu mai gaseau decat cateva cookie-uri (care destul de rar sunt periculoase).

Nu spun sa renuntati de tot la protectia antispyware, si eu tin de “rezerva” Spybot Search & Destroy. Incercati-l doar, si o sa vedeti ca o sa va fie greu sa renuntati la el.

Pentru a-l instala, accesati link-ul de descarcare mentionat mai jos si o sa va apara o fereastra care va porni installer-ul in cateva secunde. Apoi se va instala si va cere restartarea Firefox-ului.

noscript

In bara de status va aparea un mic buton cu un S albastru, care in momentul unui click va desfasura o lista cu elementele din pagina, si de unde aveti contorlul asupra acestora. Puteti bloca reclame (blocand serviciul), filme, si continut care este preluat de pe alte site-uri. O data blocate anumite servicii, vor ramane asa chiar daca sunt intalnite si pe alte pagini.

Initial scripturile sunt restrictionate, si va trebui sa alegeti daca le permiteti sau le blocati. Daca accesati o pagina din site fara a permite rularea scripturilor, acestea sunt blocate automat. Scripturile pot fi permise mereu sau temporar (pana inchideti site-ul).

Daca sunteti incepatori si nu ati prea inteles ce face exact, o sa va ia putin timp sa va acomodati si chiar sa va dea batai de cap.

Pagina Web & Descarcare: http://noscript.net/getit
Dimensiune:~350KB
Trimite articolul și prietenilor tăi!

8 comentarii

 1. Pentru mine noScript este esential, fiind primul add-on care il pun imediat dupa instalarea Firefox-ului. Urmeaza Xmarks si mai inca citeva. Cu noScript pot naviga mult mai calm prin imensitatea reclamelor, acestea ocolindu-ma de la distanta !!! Si evident, paginile web se incarca mai rapid. Pentru unele site-uri, folosesc activarea temporara a script-urilor, adica numai pe durata sesiunii de navigare. In cazuri foarte rare si numai pentru situri de incredere folosesc acceptarea completa a script-urilor. Recomand cu foarte multa caldura acest add-on.

 2. Constat ca si in alte dati ca sfaturi simple si la obiect sint greu receptionate si de acea ignorate. „Alexandru” a fost clar in expunerea dumnealui. Scripturile Java sint virfu’ de lance in crearea de brese in sistem. Brese prin care se pot instala/rula lucruri nedorite si nocive. Dar din martie ziua de 8 pina azi 12 octombrie problema vad ca a fost foarte putin dezbatuta. Concluzia ar fi ca este pe deplin stapinita de cititori. Dar din ce am citit pe forumurile de securitate terenul cu javascript este inca unu nedestelenit si foarte confuz pentru utilizatorii obisnuiti ai calculatorului. Tot ce spus „Alexandru” sa referit la extensia NoScript pentru Firefox. Posibilitati de blocare a scripturilor Java la alte browsere exista si s-ar fi putut dezvolta o alta discutie. Dar nu e cazu’. Si daca ne gindim pentru cei care folosec Firefox extensia NoScript e prima linie de protectie a SO (indiferent ca e Windows, Linux sau OSX).

 3. Sa recapitulam:
  NoScript blocheaza initial toate scripturile dintr-o pagina, si urmeaza ca tu, sa le permiti pe cele care sunt necesare la functionarea „corecta” a site-ului respectiv:
  „Initial scripturile sunt restrictionate, si va trebui sa alegeti daca le permiteti sau le blocati. Daca accesati o pagina din site fara a permite rularea scripturilor, acestea sunt blocate automat. Scripturile pot fi permise mereu sau temporar (pana inchideti site-ul).”

 4. Nu pot sa nu ma abtin sa nu adaug ca nu toate scripturile sunt rele,si pe unele siteuri daca nu le accepti nu poti naviga in pagina,da clic sau acesa alta subpagina din siteul unde ai blocat scripturile,trebuie o mare atentie in folosire,unele scripturi chiar au nevoie sa ruleze ca sa poti naviga cum trebuie in pagina!

  • De unde reiese ca trebuie blocate toate scripturile?

   „NoScript este un add-on esential pentru Firefox, deoarece va ajuta sa permiteti doar rularea scripturilor pe care le considerati sigure, in momentul in care accesati un site.”

   • Cum de unde reiese? ai citit documentatia de pe siteul lui NoScript?(nu descrierea de pe siteul firefox) nu tot ce blocheaza el e bine si corect,nu te intreaba daca vrei sa blochezi ci le blocheaza automat,tu ulterior urmand sa ii permiti temporar sau definitv sa-l blochezi sau sa-l scoti de la „blocate” Citeste mai bine documentatia lui! (Nu am spus nimic cum ca toate scripturile trebuie blocate,ci ca nu toate scripturile sunt rele,adik nu tot ce gaseste NoScript e rau,unele chiar au nevoie sa ruleze ca sa poti naviga in pagina) Multe,din ce in ce mai multe siteuri azi se bazeaza pe Scripturi!

    • Dar mai lasa-ne vere adriene!Venisi si aci sa ne dai lectii!? Tu mereu stii cel mai bine.Noi intram aici sa invatam cate ceva si apari tu marele calculatorist.Eu sunt incepator si totusi ma descurc f.bine cu NoScript.iti multumim Alexandru pentru ceea ce faci aici.Tine-o tot asa!

Comentariile sunt închise.