Placa Video – Sfaturi de achiziție

Atunci când îți construiești un sistem puternic, placa video are un rol central în obținerea unor performanțe mari. Înțelegerea specificațiilor plăcilor video te va ajuta să faci cea mai potrivită alegere, mai ales dacă ești în căutarea unei plăci video pentru jocuri sau aplicații profesionale.

Index articol:

 1. Tipuri de acceleratoare grafice
 2. Plăci video dedicate
 3. Recomandări de plăci video
 4. Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
 5. Plăci video integrate
 6. Caracteristicile plăcilor video explicate

1. Tipuri de acceleratoare grafice

Plăcile video sunt de fapt acceleratoare grafice. Acestea pot fi chipuri sau module ce au rolul de a genera și prelucra imaginea ce urmează a fi afișată pe monitor. Pe lângă funcțiile de bază, acceleratoarele/modulele grafice pot oferi funcții suplimentare, cum ar fi captura video, codare ori decodare video, FireWire, tuner TV, TV OUT, sau posibilitatea de a cupla mai multe monitoare.

În funcție de puterea lor de procesare, cipurile grafice pot „propulsa” module video dedicate (dacă au putere mai mare de procesare, sunt practic niște calculatoare orientate pe procesarea video) sau pot  fi integrate în alte cipuri ce mai au și alte funcții (dacă nu au o putere mare de procesare).

Acest lucru se întâmplă din rațiuni economice, producătorii de subansamble au observat că pot reduce costurile prin integrarea modului grafic într-un cip cu mai multe funcții. Așadar avem două tipuri de plăci video:

 • Cipurile grafice integrate sunt utilizate mai ales la laptop-uri, dar de multe ori și plăcile de bază vin cu cip grafic integrat (în chipsetul plăcii de bază sau chiar în microprocesor), cu performanțe decente în activități office/internet sau multimedia de bază.
 • Module dedicate (sau plăci video dedicate). În cazul cipurilor video puternice, pentru obținerea unor performanțe cât mai mari și pentru un upgrade facil, producătorii au ales să creeze module dedicate ce folosesc un tip de memorie optimizată pentru prelucrarea video (GDDR) și au o arhitectură proprie. Acestea sunt plăcile video propriu-zise, care sunt interschimbabile în cazul PC-urilor.

Cipurile grafice integrate sunt cel mai des întâlnite la laptop-uri dar și la PC-uri, pe când modulele video dedicate sunt întâlnite proponderent în cazul PC-urilor și a laptopurilor pentru jocuri.

2. Plăci video dedicate

Daca vrei un calculator pentru jocuri, procesare video, editare grafică, modelare 3D, atunci ai nevoie mai mult ca sigur de o placă video dedicată (cu un preț măcar peste 300 RON).

În acest caz, e bine să te orientezi în funcție de cerințele aplicațiilor pe care vrei să le rulezi, de buget, dar și de restul componentelor sistemului.

Scopul este să creezi o configurație echilibrată, astfel încât toate componentele să funcționeze în parametri optimi.

În cazul unei configurații neechilibrate, componenta mai slabă va fi suprasolicitată sau cel puțin va limita performanțele totale ale sistemului.

3. Recomandări de Plăci Video

Fiindcă sunt întrebat foarte des ce plăci video recomand, am făcut o selecție cu plăcile video care au un raport/calitate preț excelent.

Placi video gaming

4. Compatibilitatea plăcii video cu sistemul

Cu toate că lucrurile par complicate, când vorbim de compatiblilitatea plăcii video cu sistemul, trebuie avute în vedere două aspecte:

 • Interfața plăcii video (care cel mai probabil este PCI-Express). Atât timp cât placa se potrivește în slot, nu ar trebui să îți faci prea multe probleme. Memoria plăcii video este una, memoria calculatorului este alta (așa că nu are rost să îți bați capul că o memorie e DDR3 și alta DDR5). Este indicat totuși să arunci o privire înainte pe manualul plăcii de bază, ca să te asiguri că nu există anumite limitări.
 • Sursa de alimentare trebuie să poată alimenta fără probleme întregul sistem. Pentru a afla mai multe informații recomand articolul dedicat despre sursele de alimentare pentru PC.

5. „Plăci video” integrate

De fapt este vorba de un cip integrat, care nu are toate resursele necesare dedicate și folosește din resursele sistemului (memorie RAM, de exemplu).

Deoarece cipul grafic este integrat și nu are un design modular, nu este upgradabil. Upgrade-ul se poate face prin adăugarea unei plăci video dedicate, în cazul PC-urilor.

Avantajul integrării funcțiilor grafice într-un chip multifuncțional este scăderea costurilor de producție. Performanțele „plăcilor video” integrate sunt cel mult medii, de obicei fiind inferioare. Cu toate astea, pentru navigare pe internet, activități office și multimedia ușoare, un astfel de chip ar trebui să fie mulțumitor.

Deși integratorii permit “sharing” de memorie RAM (care se va imparti între cipul video și sistem) de până la 512 MB, îți recomand să nu aloci mai mult de 256 MB (de obicei sunt suficienți și 128 MB). Poți testa diverse configurații, însă dupa parerea mea, 256+ MB de memorie ajută la rezolutii prea mari pentru capacitatea de procesare a cipului grafic integrat. Așa că nu are rost să irosești memoria RAM.

Cand vrei să cumperi un sistem nou, este foarte important să stabilești pentru ce îl vei folosi, pentru că dacă îl veti utiliza la navigare web, muzică, mesagerie, filme sau jocuri cu grafică slabă, o placă de bază cu cip video integrat, este suficientă. Astfel poți economisi între 100-200 RON.

6. Caracteristicile plăcilor video explicate

 • Interfata cu placa de baza (AGP, PCI, PCI-express, PCI-express 2.0). Alegeti interfata astfel incat placa video sa fie compatibila cu placa de baza, altfel aveti sanse sa nu se potriveasca in slot. Interfata nu este chiar asa de importanta, mai ales ca acum se gasesc in mare parte placi pe PCI Express, insa am trecut-o prima pentru a accentua importanta compatibilitatii intre placa video si placa de baza.
 • Model/Serie GPU (Graphics processing unit), care este unitatea de procesare grafica (“procesorul” placii video). Ce e bine de stiut, este ca indiferent de producator, doua placi cu acelasi GPU se vor comporta aproape la fel. Mai putin in cazul in care integratorii cresc anumiti parametri peste limita recomandata de producatori. Dar diferentele nu sunt foarte mari.
 • Pixel Pipelines sunt unitatile de procesare ale pixelilor din GPU, si cu cat sunt mai multe, cu atat se pot procesa mai multi pixeli in paralel.
 • Frecventa si tipul (GDDR 1, 2 3, 4, 5) memoriei video. Frecventa memoriei video influenteaza foarte mult performata placii video, si este mult mai importanta decat cantitatea memoriei video. E bine sa stiti ca pentru GDDR1 frecventa ajunge pana la 400Mhz (nu cred ca se mai foloseste, valoarea de 400 Mhz este standard, poate fi sensibil depasita), GDDR2 pana la 800Mhz, GDDR3 si GDDR4 1400-1800 Mhz, GDDR5 pana la 3600-3900 MHz. La frecventa memoriilor se “joaca” overclockerii cel mai des.
 • Latimea de banda a magistralei (BUS) (64, 128 ,256 bit). Cu cat mai mare cu atat mai bine, pentru ca transferul de date se va realiza mai rapid intre GPU si memorie..
 • Frecventa GPU, influenteaza sensibil performantele placii video, insa nu poate fi variata foarte mult.
 • Cantitatea de memorie video este uneori o unealta de marketing, cumparatorii fiind “pacaliti” sa cumpere memorie, desi nu ii ajuta cu nimic. Cantitatea de memorie ajunge sa devina importanta la rezolutii mari, deci la placile care au GPU-uri capabile de un framerate (numar de cadre pe secunda) decent la rezolutii mari. La placile ieftine, memoria RAM in exces este inutila. La fel de ineficienta mi se pare si tehnologia Turbo Cache, care este o “impartire” (sharing) similara cu cea de la placa video integrata, doar ca placa video dedicata vine cu o cantitate mica de memorie video, ce poate fi suplimentata din cea a sistemului (RAM).
 • Sistemul de racire poate fi pasiv sau activ. Sistemul pasiv este constituit dintr-un radiator de mari dimensiuni; avantajul acestui tip de racire este faptul ca nu produce zgomot, insa cu pretul incalzirii GPU-ului aproape de limita maxima superioara. Overclock-ing-ul este contraindicat in cazul racirii pasive, mai putin in cazul in care se adauga un ventilator care sa raceasca radiatorul, transformand racirea in una activa. Sistemul de racire activa  are atat un radiator (mai mic decat in cazul racirii pasive) racit de un ventilator. Temperatura medie la care este mentinut GPU-ul este mult mai mica decat in cazul racirii pasive, insa acest sistem produce zgomot (care uneori poate fi redus folosind o aplicatie de monitorizare si control hardware).
 • Versiunea Direct-X este practic o colecte de API dezvoltata de Microsoft pentru a oferi dezvoltatorilor de software acces la functiile de nivel scazut ale hardware. Ca idee, cu cat este mai recenta cu atat mai bine (10+).
 • Shader Model, se refera la niste seturi de instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care faciliteaza utilizarea de efecte grafice. De asemenea cu cat versiunea este mai recenta cu atat mai bine.
 • Interfata cu display-ul: DVI, VGA (D-SUB), TV-Out (S-Video, RCA).
 • Numarul de monitoare ce pot fi conectate la placa video.
 • Suportul pentru compresie, decompresie video (MPEG, HD); elibereaza procesorul sistemului de sarcina compresiei si decompresiei fisierelor video.
 • Suport VIVO (video-in/video-out), util pentru digitizrea semanlului analogic in timp real.
 • Posibilitatea interconectarii in Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia), asta daca doriti sa folositi mai multe placi video pe un singur sistem.

Cateva dintre aceste specificatii se găsesc pe site-urile magazinelor online, insa îți recomand sa te documentezi atent si de pe site-urile producatorilor. Este important și suportul pe care aceștia ți-l oferă (drivere, manuale, firmware). Am prezentat acum ceva timp  GPH Benchmarkun site ce permitea accesul la o baza de date cu performatele, și specificatiile GPU-urilor. Recomand să îl folosești cu încredere, alături de forumurile de specialitate.

Aproape de final, îți amintesc de un artificiu pe care il poți face la achizitia unui sistem nou, mai precis să alegi o placă de bază cu modul video integrat, urmând ca puțin mai târziu să achizitionezi o placă video dedicată. Acest artificiu te-ar putea ajuta în cazul în care dispui de un buget limitat în momentul achiziției sistemului.

Ultima Actualizare: 11 Noiembrie 2020

Trimite articolul și prietenilor tăi!

934 comentarii

 1. Salut.
  Am un calculator destul de antic as zice eu.
  Este un Dell optiplex GX620 carcasa e cam lata cam cat palma unui om ( cam 11cm ).
  Procesor: Intel Pentium4 3.00GHz dual-core
  Memoria RAM e de 2Gb DDR2
  Placa video este integrada de 245Mb parca model Intel 82945G Graphics Controller 0 [A-2]
  Folosesc windows xp sp3 32biti
  Nu stiu sigur ce sursa am dar din cate am citit eu pe ea ar fi de 280W dar nu sunt prea sigur

  Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce 210, 1024MB, DDR3, 64bit, HDMI, DVI, VGA ar fi compatibila cu calculatorul meu?

  • Salut Emanuel, dacă are PCI Express și placa încape în carcasă, ar trebui să fie compatibile. Îmi este greu să îmi dau seama fără suficiente informații.

 2. Sal Alex ! Ce zici tu, are rost sa ne luam placi video acum in pragul aparitiei lui Directx 12 ? Ce am citit pe net, cica placile video care suporta Directx 11 nu o sa aiba probleme cu Directx 12, sa ii credem ? Deja au aparut placi video cu suport Directx 12 ! Exemplu aici : pcgarage.ro/placi-video/gigabyte/geforce-gtx-970-gaming-4gb-ddr5-256-bit/

  • Salut, dacă vrei să îți faci un sistem care să te țină 4-5 ani și banii nu sunt o problemă, da, de ce nu. Sau dacă ai nevoie de suport nativ pentru DX12 în vreo aplicație.. respectiv joc.. 🙂

 3. salut,imi puteti recomanda o placa video pt gamming pina in 300 ron care sa fie compatibila cu placa de baza GIGABITE GA-M52L-S3P ,procesor DUAL CORE AMD ATHON 5200+ 2,7GHz, ram 2GB DDRAM 2,(placa care o folosesc estevideo NVIDIA GeForce 8600 GT (512 MB),)sursa cred ca este de 400W scrie pe ea ATX SAFEPOWER PX400,monitor philips22iel ful hd,si daca trebuie sau nu sa mai adaug o placuta de 2 giga ram,multumesc,toate acestea fara sa mai schimb nimic,deci cu cele enumerate,multumesc,astept cu nerabdare raspunsul.

 4. Salut am o carcasa Asus vento A8 si am o placa de baza
  PCIE 2.0 x16,am o placa video gtx 460 se,si vreau sa o schimb cu un Gigabyte GeForce GTX Titan Black GHz Edition 6GB DDR5 384-bit,mi s-a spus ca cica nu ar incapea in carcasa? e adevarat? sau ca, carcasa nu e ventilata,ce credeti?

  • Salut Gabriel, e greu de zis din perspectiva mea. Poți măsura carcasa și apoi compara cu dimensiunile fizice ale plăcii video specificate in manualul de utilizare, sau dintr-un datasheet ceva. Oricum, dacă nu se potrivește, ai putea-o returna/schimba.

 5. Salut. Vreau sa imi fac un upgrade la sistemde mai jos. Am urmatoarea configuratie:
  http://www.altex.ro/sistem-it-myria-live-v32-intel-core-i7-4790-pana-la-4-0ghz-8gb-500gb-intel-hd-graphics-4600-free-dos

  – Procesor Intel Core i7 3.6 Mhz
  – 8 Gb Ram
  – Sursa 500 W
  – Placa de baza Intel H81

  Ma intereseaza o placa video dedicata. Tinand cont de fapul ca placa de baza are doar urmatoarele sloturi 1 x PCI Express 2.0 x16, 1 x PCI Express x1. Vrea sa stiu daca se poate pune un pci de 3.0 pe un slot de 2.0? Ce imi poti recomanda ? Folosesc acest sistem si pentru editare video cu Pinnacle si Adobe premier.
  Multumesc anticipat!

 6. Salut. Vreau sa imi fac un upgrade la sistem. Am urmatoarea configuratie:
  – Procesor Intel Core i5 3.3 Mhz
  – 4 Gb Ram
  – Sursa Cooler Master GX Lite 500W
  – Placa de baza Gigabyte H77-DS3H
  – Placa video Gigabyte GeForce GT430 2GB DDR3 128-bit
  Ma intereseaza o placa video mai buna, bugetul fiind pana in 1000 lei.
  La o asemenea placa, e nevoie si de o sursa noua?
  Vreau si un upgrade la rami. Cat imi recomanzi sa mai adaug?

  Multumesc anticipat!

 7. Salut, am urmatoarea configuratie:
  – AMD Sempron LE-1150 2.o GHz
  – RAM 4.00 GB
  – NVIDIA GeForce 8400 GS / 512 MB
  – windowsu ruleaza pe 64- bits
  In jocuri am lag, ce as putea face sa mearga foarte bine jocurile, ar fi OK daca mi-as cumpara o placa videa mai mare?
  Cam de cat ar trebui sa fie placa si ce model ca sa fie compatibil?
  Vream sa nu mai am nici un fel de problema cu lagul in jocuri, astept raspunsul tau!
  Multumesc!

 8. Buna. Am optat pentru un sistem i3 2.5GHz. RAM 4GB. HDD 500GB. semnul de intrebare a ramas la placa video. Am de ales intre o placa video de 2gb DDR3 128 biti (nu stiu exact modelul) sau o placa video second de la un prieten(MSI nvidia gtx 550 ti 1 GB DDR5 192 biti(pret 250 lei ).
  Configuratia descrisa mai sus este 1400 cu placa video si 1200 fara placa video. Ce imi rezomanzi sa fac in legatura cu placa video?
  Urmaresc sa cumpar calculatorul pentru gaming si sa te intreb daca pretul primit pentru configurarea descrisa este ok. merci

  • Salut Raul, ca să îți pot face o comparație trebuie să știu precis care sunt cele două modele. Nu am cum să îți spun care placă e mai bună pe ghicite, cantitatea de memorie RAM nefiind un parametru decisiv.

 9. Salut,
  Am urmatoarea configuratie:
  Placa Baza: Asrock H61DE/S3
  Placa video: Nvidia Geforce Gt 630.
  Procesor: Intel core i3-2120 Cpu.3.30 Ghz. 4.0GB Ram
  Sursa:450W
  Bugetul este intre 700-800 lei.

  Ma gandeam la un Geforce GtX 660.

  Ce parere ai? Crezi ca se potriveste la ce sistem am?
  Ma gandeam sa mai aduag rami. Crezi ca se merita sa mai adaug si rami?
  Merci.

 10. Salut, Alexandru ! Am gasit o placa video compatibila cu PC-ul meu, dar scrie ca e pe DDR3 si eu am placa RAM DDR2. Are vreo importanta ?

Comentariile sunt închise.