Meniu Închide

Diacritice.ro – Diacritice romanesti pe tastaturi americane

Cu toate ca a mai fost scris un articol despre cum sa scriem cu diacritice, am gasit pe www.diacritice.ro o mapare de tastatura care, dupa parerea mea se preteaza mai bine la tastatura de tip american pe care o avem aproape fiecare la calculator (US 101/102-key). Maparea “Romana cu alt dreapta (cu sedile) – diacritice.ro se instaleaza ca un program obisnuit.

diacriticero

Acestea sunt scurtaturile de tastatura (keyboard shortcuts) pentru literele cu diacritice:

Alt dreapta + a = ă
Alt dreapta + i = î
Alt dreapta + q = â

Alt dreapta + s = ş
Alt dreapta + t = ţ

Pentru majuscule se va folosi tasta shift:

Shift + Alt dreapta + a = Ă

Se pot scrie si ghilimele romanesti:

Alt dreapta + [ = „
Alt dreapta + ] = ”
Alt dreapta + , = «
Alt dreapta + . = »

sau simboluri:

Alt dreapta + e = €
Alt dreapta + c = ©

Multumita faptului ca maparea este compatibila cu tastaturile de tip american, nu este nevoie de schimbarea maparii in EN pentru a scrie in engleza sau fara diacritice. Pentru mai multe detalii cum ar fi ghidul detaliat de instalare si utilizare, va recomand cu caldura sa vizitati  pagina autorului.

Pagina web & Descarcarehttp://www.diacritice.ro/system/files/rops.exe
Dimensiune: ~460KB

Alte articole interesante pentru tine

30 Comments

 1. Razvan

  De ce atunci cand scriu pe fb,sau chiar aici nu imi apare litera daca apas ALT + a sau alt cv.. nu imi apare nimic,pur si simplu dispare litera ? imi spune si mie cineva cum pot repara asta ? multumesc frumos

 2. Dr. Gionescu

  Mapare my foot! Mai bine sa se comande, sa se lanseze si sa se generalizeze TASTATURILE PC CU DIACRITICE ROMANESTI INCORPORATE, ca suntem singura tara din Lume care nu are asa ceva. Macar acum, dupa 20 de ani, Tot apelam la improvizatii si in final scriem texte fara diacritice, romaneasca devenind un fel de pasareasca penibila.

 3. Marius

  Salut,

  O alta metoda valabila gasiti si aici: secarica.ro/html/ro_keyboard.html

  Pentru folosirea caracterelor cu diacritice românești este necesar ca programele folosite să suporte codarea internațională UTF-8 (nu ASCII, ISO-8852-2 sau CP1250 – proprietară Microsoft). În sistemul de operare Windows existau implementări mai vechi pentru unele caractere specifice limbii române. Acestea nu sunt corecte d.p.d.v. al regulilor stabilite de Academia Română și trebuie evitate.

  • Marius

   și ca o completare…

   Pentru ca diacriticele româneşti să fie vizibile corect (să nu apară ca pătrăţele şi semne ciudate) sistemul Windows XP trebuie să aibă instalate fonturile corecte. Verificaţi că este instalat patch-ul Windows. Update de aici

  • antares

   Ce propui tu este o alta alternativa la diacritice pe tastautra US, dar probabil ca numai cei care au mai folosit tastaturi cu litere romanesti gasesc aceasta mapare intuitiva. Multumesc pentru contributie si completari.

  • Ionut

   Legat de acest lucru… e ff utila aplicatia si multumesc pt info. Ca o completare pot spune ca unele fonturi nu au carcatere romanesti si asta stiu pentru ca am modificat fonturi sa scrie in romana. Daca nu are caractere nu scrie diacritice.

 4. Tibi46

  Trebue sa afirm ca noul “computrica” incepe sa fie pe intelesul tuturor,adica ma refer si la cei care au trecut de varsta a doua si s-au apucat sa desluseasca tainele calculatorului ,e nevoie de multe ori sa scrii cu diacritice romanesti,prezentul indrumar e mai accesibil,deci inca odata felicitari ptr. acest referat,cred ca nota10 se merita .sincere felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *