Diacritice.ro – Diacritice romanesti pe tastaturi americane

Cu toate ca a mai fost scris un articol despre cum sa scriem cu diacritice, am gasit pe www.diacritice.ro o mapare de tastatura care, dupa parerea mea se preteaza mai bine la tastatura de tip american pe care o avem aproape fiecare la calculator (US 101/102-key). Maparea „Romana cu alt dreapta (cu sedile) – diacritice.ro se instaleaza ca un program obisnuit.

diacriticero

Acestea sunt scurtaturile de tastatura (keyboard shortcuts) pentru literele cu diacritice:

Alt dreapta + a = ă
Alt dreapta + i = î
Alt dreapta + q = â

Alt dreapta + s = ş
Alt dreapta + t = ţ

Pentru majuscule se va folosi tasta shift:

Shift + Alt dreapta + a = Ă

Se pot scrie si ghilimele romanesti:

Alt dreapta + [ = „
Alt dreapta + ] = ”
Alt dreapta + , = «
Alt dreapta + . = »

sau simboluri:

Alt dreapta + e = €
Alt dreapta + c = ©

Multumita faptului ca maparea este compatibila cu tastaturile de tip american, nu este nevoie de schimbarea maparii in EN pentru a scrie in engleza sau fara diacritice. Pentru mai multe detalii cum ar fi ghidul detaliat de instalare si utilizare, va recomand cu caldura sa vizitati  pagina autorului.

Pagina web & Descarcarehttp://www.diacritice.ro/system/files/rops.exe
Dimensiune: ~460KB
Trimite articolul și prietenilor tăi!

30 comentarii

  1. De ce atunci cand scriu pe fb,sau chiar aici nu imi apare litera daca apas ALT + a sau alt cv.. nu imi apare nimic,pur si simplu dispare litera ? imi spune si mie cineva cum pot repara asta ? multumesc frumos

  2. zau,chestia asta cu diacriticile aproape mi-a stricat calc.si a trebuit sa-l dezinstalez stiti de ce?eu am microsoft windows xp

  3. Mapare my foot! Mai bine sa se comande, sa se lanseze si sa se generalizeze TASTATURILE PC CU DIACRITICE ROMANESTI INCORPORATE, ca suntem singura tara din Lume care nu are asa ceva. Macar acum, dupa 20 de ani, Tot apelam la improvizatii si in final scriem texte fara diacritice, romaneasca devenind un fel de pasareasca penibila.

Comentariile sunt închise.