Google Chrome – Cel mai rapid navigator pentru internet

Download Google Chrome

Download Google Chrome portabil

Despre

Chrome este un navigator web sprinten, dar care nu prea m-a impresionat când a apărut. Foarte multă vreme am fost fan Firefox datorită extensiilor sale variate și extrem de utile, însă acum câteva luni, tocmai „mulțumită” acestora (mai precis pentru că măreau timpii de încărcare) am decis să trec la Chrome, care este de departe cel mai rapid și potrivit nevoilor mele în ceea ce privește navigarea pe internet.

Încă de pe vremea în care Firefox era navigatorul web principal, am folosit ca browser alternativ SRWare Iron (similiar Google Chrome) pentru task-uri simple, și am observat diferențe foarte mari în ceea ce privește productivitatea mea.. așa că am trecut pe Iron. Din motive de confidențialitate prefer SRWare Iron, care este similar Google Chrome.

Interfața Google Chrome este foarte intuitivă și simplă, este tradusă în limba română, și sub simplitatea aparentă se găsesc foarte multe posibilități de configurare.

Chrome pornește foarte repede, și fiecare fereastră sau tab sunt deschise în procese separate, iar în cazul în care una o ia ranzna nu le afectează pe celelalte. În plus Chrome are propriul său task manager în care sunt afișate informații despre fiecare extensie sau tab în parte. Inițial am pus câteva extensii și mi-a plăcut că înainte de instalare eram avertizat despre ce informații pot fi „culese” de acestea.

Sincronizarea setărilor / semnelor de carte între mai multe calculatoare este o binecuvântare dacă utilizați Chrome atât acasă cât și la birou. Dacă aveți cont Google totul este extrem de ușor, doar intrați în Options / Personal Stuff și vă autentificați. Sincronizarea pentru setările Chrome este similară Firefox Sync dar mi se pare mai „lejeră”.

Deși varianta instalabilă are avantajul că se actualizează mai ușor, prefer varianta portabilă. Link-urile de descărcare se regăsesc la începutul articolului. Dacă vi se pare că ar mai fi ceva de adăugat sunteți liberi să includeții ideile într-un comentariu. Sper ca pe viitor să revin cu un test comparativ de navigatoare web. 🙂

Trimite articolul și prietenilor tăi!

19 comentarii

  1. Sal, eu folosesc Chrome, dar ce ma deranjeaza la el e ca nu pot sa-l instalez ca pe Firefox dintr-un fisier.
    Cei de la Google ti-l instaleaza via internet in toate cazurile.

  2. salutar! am incercat versiuea portabila,imi place mult se misca mai bine,dar ce ma deranjeaza cand intru in mail de pe messenger mi se deschide alta fereastra cu google chrome si trebuie sa fac setarile din nou,ca si cum atunci l-as fi instalat,deci asta ma deranjeaza mult. ms ceao

  3. Ai uitat sa spui si ca Google Chrome e cel mai mare spion al lumii! Cand cei da la Avast au descoperit asta, Google i-a cumparat imediat. Toata lumea stie ca Google culege date despre preferintele utilizatorilor sai fara macar sa ii anunte de acest lucru.
    A, si Chrome se misca asa de repede numai cand foloseste acele parti ale Internetului optimizate pt. Chrome. Ca de exemplu: toate site-urile afiliate Google: Youtube, GMail, GDocs, GMaps, Sketchup, etc.
    De fapt, nu Chrome se misca mai repede, ci continutul acestor site-uri se incarca mult mai repede, deoarece folosesc tehnologii proprietare Google, concepute speciale pt. Chrome. Cateva din aceste tehnologii ar fi: protocolul spdy:// (care inlocuieste http://), formatul webP (care inlocuieste jpeg sau png), formatul webM (care inlocuieste avi, mpeg sau flv).
    De fapt problema nu este navigatorul propriu-zis, oricare ar fi el, ci continutul pe care trebuie sa il afiseze. Si cei de la google au fost primii care au inteles acest lucru.

  4. Sunt developer si web designer (printre altele), si am instalate toate browserele in PC! Din pacate nici unul nu se misca si nu se comporta la fel ca Google Chrome… Nu este vorba cu ce viteza incarca pagina, ci de felul cum se comporta browserul si cat de stabil este. Cu Opera, Firefox, Safari si Internet Explorer am impresia ca in orice moment browserul este pe cale sa crashuiasca, si au un comportament tare instabil. In schimb Chrome, pe langa faptul ca e stapan in privinta vitezei, se comporta excelent! Si plus ca are cateva trasaturi pe care noi developerii le apreciem! A si apropo… ~Message posted via Google Chrome! (sper sa nu ma injurati prea mult!)

  5. Eu folosesc Mozilla Nightly, adica Firefox 9.0 🙂 simply The Best pana acum ! si are suport si pentru sistemele x64.

  6. Alex cred ca Opera depășește tot ce exista astăzi în materie de browser nu am îndoieli ,rulează în computerul tău aplicația browser cleaner , apoi deschide ce browser vrei sa vezi care e mai rapid !

  7. 1- aplicatiile Chrome sunt super
    2-viteza este net tuturor
    3- nu a fost demontat niciodata
    4- se sincronizeaza in ori ce loc si orice computer numai pe baza de cont mail
    5-cu extensia Allow right klick ai un super control al tot ce inseamna sursa -ok

  8. zi-mi 5 motive pentru care ar trebui sa renunt la firefox in favoarea chrome.
    deocamdata, chestia aia cu „productivitatea” nu prea ma pasioneaza, diferentele sunt nesemnificative pentru ceea ce am eu nevoie.

    si nu, nu-mi da un raspuns de genul „ramai atunci la firefox” …astept o stoarcere de neuroni cu o finalitate fezabila 😀

    • mah…
      1-este mai rapid, cu mult mai rapid
      2-este mai sigur, mult mai sigur ca Firefox
      3-are si asta plugin-uri la fel de bune ca si Firefox… sau chiar mai bune
      4-spre deosebire de Firefox, Chrome nu are master password
      5-este foarte simplu in utilizare (recomandat pentru cei ca tine, spre exemplu)

    • Ce „5 Motive”. Incearca si o sa vezi. Daca nu o sa-ti placa ramai pe firefox :))

  9. Si eu sunt fan Firefox dar caut alternative mai rapide. Asa am ajuns sa instalez Pale Moon si SRWare Iron. De ce preferi varianta Google Chrome portabil?
    Astept si un test comparativ de browsere.

    • Pentru că spre deosebire de Firefox, Chrome nu are master password.. și îl țin pe un volum criptat de True Crypt. 😀
      Vine și testul comparativ de browsere, dar după disertație..

Comentariile sunt închise.