
Te-ai întrebat vreodată cât timp pierzi zilnic așteptând să se deschidă fișierele, sau să îți pornească aplicațiile? Sau cum îți influențează productivitatea acești timpi morți? Cum ar fi dacă toate fișierele și aplicațiile ar porni la „sfert de click”?
Acum mai bine de patru luni mi-am înlocuit HDD-ul din laptop cu un SSD Samsung 830 Series de 64 GB. Am rămas foarte surprins când am văzut că timpul de pornire al aplicațiilor s-a îmbunătățit semnificativ, de parcă aș fi făcut upgrade și la procesor sau RAM.
Citisem că ratele de transfer la SSD vs HDD sunt de la trei pana la șapte ori mai mari, dar nu credeam că „se simte” chiar așa. După ce am făcut trecerea la SSD (Solid State Drive), pot spune că este fantastic ca PC-ul să răspundă „instant” când îi ceri să deschidă fișiere sau aplicații.
Ca să îl pot folosi în continuare, HDD-ul din laptop l-am transformat în hard-disk extern cu ajutorul unui rack RaidSonic Icy Box IB-290StUS-B, 2.5” (rack-ul este decent, am obținut 30 MB/s constant la transferul de fișiere prin USB, în plus are și eSATA, carcasa e din metal și vine cu tot cu husă).
Cum funcționează un HDD vs. un SSD
Pentru a stoca date, hard-disk-urile folosesc atât componente electronice cât și mecanice, pe când SSD-urile utilizează doar componente electronice. Nu o să intru în detalii aici, îți recomand un clip care ilustrează binișor avantajele unui SSD comparativ cu un HDD.
Avantajele unui SSD față de hard-disk:
- Viteza de acces a fișierelor și a aplicațiilor este punctul forte al SSD-urilor. Fișierele și aplicațiile se vor deschide aproape instantaneu, de parcă ți-ai schimbat calculatorul cu totul. Cel puțin, asta a fost prima mea impresie. În cazul meu, Samsung 830 a obținut o viteză de 150MB/s față de 30-35MB/s la scriere și 260MB/s față de 70 MB/s la citire. Printre altele, calculatorul va porni și se va opri mult mai rapid, iar antivirusul devine insesizabil fiindcă poate scana foarte rapid fișierele noi/suspecte.
- Rezistența crescută la șocuri. Fiind portabile, laptopurile sunt mai expuse căzăturilor. SSD-urile oferă laptopurilor o rezistență mult mai mare la șocurile fizice decât hard disk-urile pentru că nu au părți sau componente în mișcare. Uite o demonstrație, hdd vs ssd.
- Fiabilitatea crescută. Dacă în momentul lansării primelor SSD-uri pe piață s-au întâlnit probleme de fiabilitate, cele mai noi au MTBF (timpul mediu între defecțiuni) mai mare sau egal decât cel al hard-disk-urillor.
- Defragmentarea nu mai este necesară fiindcă fragmentarea fișierelor nu mai influențează timpul de acces. Adio defragmentare!
- Consumul redus de curent electric. Dacă ai un laptop, faptul că bateria ține mai mult cu 5-20 de minute nu poate fi decât un plus. În cazul laptopului meu nu am observat vreo schimbare considerabilă, însă este posibil ca în anumite configurații să se vadă diferențe sesizabile.
- Dimensiuni mai mici. Acest aspect este vizibil mai ales în cazul ultrabook-urilor. SSD-urile ajută la obținerea unui profil foarte subțire al acestora, ce nu ar putea fi obținut folosind un „hard-disk tradițional”.
- Greutatea redusă. Un aspect pozitiv, cu toate că nu este chiar atât de sesizabil în cazul laptopurilor. Comparativ cu un hard-disk de PC (3.5) un SSD cântărește mai puțin cu aproximativ 300 de grame, însă comparativ cu hard-diskurile de laptop nu sunt diferențe considerabile.
- Rezistența mai mare la câmpurile magnetice. Fiindcă stocarea datelor pe hard-disk se face electromagnetic, determină o sensibilitate crescută a acestora la câmpurile magnetice, ale difuzoarelor mai mari de exemplu. SSD-urile sunt mai rezistente din acest punct de vedere decât hard-disk-urile, așadar plasarea lor lângă difuzoare/subwoofere nu ar trebui să constituie o problemă.
- Temperatura de funcționare are o plajă mai largă de valori. SSD-urile pot fi utilizate la temperaturi între 0-70 de grade Celsius spre deosebire de 0-60 grade în cazul HDD-urilor. Acest lucru nu este foarte important dacă ești utilizator obișnuit, dar se poate dovedi util în anumite aplicații inginerești.
- Zgomot și vibrații insesizabile. Pentru că au părți în mișcare, hard-disk-urile fac zgomot și transmit vibrații carcasei calculatorului. Dacă în cazul unui calculator se poate adapta un amortizor pentru hard-disk, ca utilizator de laptop nu prea ai ce face pentru a izola vibrațiile și zgomotul produs de acesta. Seara, când e liniște, zgomotul produs de HDD poate fi deranjant , însă această problemă nu mai există dacă folosești un SSD.
Dezavantajele SSD-urilor:
- Costul/GB ridicat. Când alegi un SSD, fie te mulțumești cu un spațiu mai mic de stocare la un preț accesibil, fie plătești destul de mult pentru capacități de stocare mai mari. În cazul unui PC se poate opta pentru un SSD doar pentru partiția cu sistemul de operare, și un HDD pentru stocarea fișierelor.
- Datele de pe SSD sunt mai greu de recuperat decât în cazul HDD-urilor. În funcție de ce se defectează, datele sunt mai dificil de recuperat. Totuți, dacă îți păstrezi datele esențiale în cloud, nu ar trebui să îți faci prea multe probleme.
SSD-uri recomandate
Cu toate că în momentul în care mi-am cumpărat SSD produsele Samsung mi s-au părut cele mai atractive, acum mi-au atras atenția produsele celor de la Kingston. Mi se pare că au un raport calitate preț bun și suficiente review-uri pozitive. Am apreciat că pe lângă ratele de transfer, printre specificații apare și MTBF, ceea ce îmi oferă mai multă încredere în produsele lor. Probabil te întrebi de ce nu recomand Intel: mi se par scumpe și sunt cam multe resigilate, ceea ce înseamnă că o parte din ele au fost returnate de către cumpărători.
În concluzie, SSD-urile sunt utile utilizatorilor care doresc un sistem cu un răspuns (foarte) rapid. Pasionații de jocuri care își configurează sisteme de gaming nu ar trebui să stea prea mult pe gânduri, pentru că în cazul lor rezultatele vor fi și mai bune. În cazul laptopurilor, cel puțin, SSD-ul ar trebui să fie primul pe lista de upgrade (dacă laptop-ul nu este deja echipat cu un astfel de disc).
Ultima Actualizare: 14 Noiembrie 2014
Salut Alexandru,
Acest tip de mediu de stocare poate fi adaptat si in PC sau este doar pentru LAPTOP. Ma gandeam sa pun unul in pc exclusiv pentru sistem / programe.
Diferenta sata 2 / sata 3 este fizica sau doar logica ? este compatibil un SSD cu sistemul meu vechi de 6 ani ?
Salut Robert, poți pune SSD și pe un PC. Diferența dintre SATA II și SATA III este de interfață și se folosesc aceleași cabluri. Dacă ai SATA II pe sitemul tău, compatibilitatea nu ar trebui să fie o problemă.
Salut,
Cu privire la recuperarea datelor in caz ca se defecteaza, ai idee daca nu este posibila si la SSD montarea acestuia in sistemul RAID 1?
Salut Sebastian, șansele cresc în acest caz fiindcă pe fiecare dintre disc-uri sunt scrise aceleași informații.
Pai asta este si ideea de baza, sa fie scrisa aceeasi informatie, ca in cazul in care se defecteaza unul dintre SSD-uri, sa ai toate informatiile pe celalalt. Iar din punctul asta de vedere, eu vad ca sansele sa se strice amandoua in acelasi timp, astfel incat sa pierzi datele sunt foarte mici.
Stiu ca sistemul RAID 1 este folosit de catre companiile de hosting si de catre cele care au baze de date importante pe care nu vor sa le piarda.
Eram curios daca se poate face si la SSD…
Da, sigur că se poate. De ce să nu se poată, doar folosesc aceleși protocoale de transmisie a datelor ca și HDD-urile. Șansele ca un drive să pice sunt destul de mici pentru modelele ce se găsesc pe piață în acest moment. Majoritatea au MTBF 1mil de ore. Cu toate astea există și posibilitatea să pice simultan, de exemplu din cauza șocurilor electrice.
Iar ca protectie pentru socurile electrice ar fi bun un UPS, nu? Alte variante?
Eu zic ca este importanta si sursa.. aveam mai de mult UPS, dar s-a stricat bateria.. si n-am mai schimbat-o, dar intre timp mi-am luat o sursa Corsair de 500W (pentru ca intentionez sa-mi iau o placa video noua, ceva gen GTX.. sper ca pana la vara sa pot strange bani..) si PC-ul meu a trecut prin vreo 3-4 pene de curent… si totul este in regula (tinand cont ca am si un HDD de 10k rpm si merge perfect.. sunt mai sensibile la caderi de curent). Cu o pocnitoare pe care scrie 600W dar are 240W reali cred ca se va duce la prima pana de curent (si sursa si altele).
Iar ca UPS am avut un APC, foarte bun, 3 ani m-a tinut 😀 PC-ul mai mergea 30-45 de minute.. ma oftic ca s-a ars bateria…
As dori sa imi achizitionez un SSD dar nu am idee daca il pot pune pe placa mea de baza.
http://www.asus.com/Motherboards/P5G41TM_LX/
e vreun loc pentru SSD pe placa de baza de mai sus eu nu am vazut.
Imi pot recomanda o placa de baza cu socket 1155 pe care sa pot pune SSD.
buget pana in 400-500 lei.
si daca ai timp sa-mi recomanzi si un SSD cu un raport calitate/pret cat mai bun.
Salutare, poți folosi SSD-uri cu placa ta de bază, le poți conecta pe SATA III. Un SSD ceva mai rapid și cu preț bun ar fi Flash SSD Kingston HyperX 3K 2.5, 120GB, SATA 3.
as dori sa achizitionez o placa de baza socket 1155
daca poti recomandami si un procesor bun
am gasit ceva destul de interesant la pret bun
Procesor Intel® Core TM i5-3470 3200MHz, IvyBridge, 6MB, socket 1155, Box.
dar nu stiu ce placa de baza as putea alege pentru performante si probabil overclock daca va fi nevoie.
dar nu exista conector special pentru SSD ?
cel de SATA III nu ii limiteaza viteza?
Procesorul propus de tine este o alegere foarte bună. Ca placă de bază îți recomand Asrock Z77 PRO3, socket 1155
. Tu ce buget ești dispus să aloci pentru procesor și placa de bază?
Nu știu la ce conector special te referi, SATA III este ok, oferă viteze suficient de mari pentru SSD-urile ce pot fi găsite pe piață.
arata bine placa de baza
si procesorul acela mi se pare cea mai buna alegere raport calitate/pret bun parerea mea
un buget ar fi
1200-1500 RON
placa de baza + procesor.
placa de baza pe care mi-ai recomandato + procesorul de mai sus ajung undeva la 1250 RON dar la procesor va fi nevoie de un Cooler procesor de calitate.
o mica intrebare
cam ce sursa as avea nevoie ?
eu am cautat ceva la 500-550W cu eficienta 80% pana in 300 RON.
ce zici am nevoie de ceva mai bun ?
sau e suficient?
Ar trebui să fie suficient, la ce sursă te-ai gândit?
nustiu exact poate imi poti face tu o sugestie
daca stii vreo sursa de calitate
cu un raport calitate/pret bun
sunt deschis la sugestii
Salut Sergiu, îți recomand Inter-Tech Energon 550W, este o sursă cu un raport caitate/preț foarte bun.
nu are certificare 80%+
Spune-mi te rog care sunt avantajele certificării 80%+.
http://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus
uitate la tabelul acela
in momentul de fata am un jaf de sursa
care are o eficienta undeva la 50%
pe scurt gunoi
80%+ reprezinta procentul de curent pe care sursa il transforma in energie care se duce la piese si este folosita la alimentarea componentelor iar restul energiei se elimina sub forma de caldura
deci la mine la ce jaf de sursa am se incalzeste in ultimu hal.
Sergiu, nu m-aș crampona prea tare în eficiență, doar îți scade sensibil factura la energie. Dacă sursa este răcită eficient nu are rost să îți faci probleme. Eficiența este o certificare utilă pentru firmele care au birouri, etc, unde economia de energie este consistentă.
În mod clar HDD-ul este componenta care îngreunează sistemul și care a evoluat cel mai greu, dacă e să ne uităm la celelalte.
Au trecut prin laptopul meu vreo 3 SSD-uri și pot spune că se simte diferența de la o poștă.
Pentru cei care se gândesc cu nostalgie la colecția de filme și la enșpe mii de GB pot lua cu încredere un hibrid, nu am testat dar am auzit doar lucruri bune.
Salut, am un laptop Lenovo Thinkpad Edge E320. Are un hdd „thin”, mai subtire decat cel normal de laptop. SSD-ul de 2,5 inch nu incape in interior. Imi poti recomanda un model care sa fie ok si sa se potriveasca in spatiul pentru hdd thin ? Merci.
Salut Emil, nu cred că se găsesc prea ușor. Încearcă la distribuitorul Lenovo să afli mai multe informații. Ce dimensiuni are HDD-ul actual?
Eu am un Raptor de 37 Gb mai vechi de felul lui, si am viteza aceptabila, este mai rapid decat restul hardurilor din PC (500 si 1000 Gb) si il tin doar pentru boot, si cu micsorarea pagefile-ului am destul spatiu pe el, am Win7 64bit cu ceva programe si mai am liber vreo 5 gb tinand cont ca acum cateva zile randam niste video-uri si le tin pe Desktop (lenea) care ocupa cativa giga si ele. 🙂 dar un SSD este muuult mai rapid si nu face ca avionul, oricum, este mai important sa-mi achizitionez o placa video puternica (un GTX) ca sa pot sa ma joc linistit in 1080p cu detalii mari, defapt, si acum imi merg cateva jocuri cu 60 de frame-uri in detalii maximi si Full HD, dar altele, cum ar fi Far Cry 3 nu pot sa le joc in mai mult de 1280x720p.
Recomandari ok, sa mai trec pe pagina asta cand o fi sa-mi iau un SSD!
Mulțumesc, Laurențiu! Dacă obișnuiești să ții fișiere care ocupă mult spațiu pe Desktop, să știi că poți muta folderul acestuia de pe C: pe altă partiție dacă dorești. 🙂
M-ai starnit si pe mine cu dracia asta de SSD. Ar cam fi timpul sa-mi inlocuiesc hardul sistemului de operare si un SSD Samsung imi cam face cu ochiul. Cred ca 120 GB e suficient, nu am mai mult de 90 GB utilizati pe C.
Totusi, am citit recenzii pozitive si la produsele Intel de acest gen.
Mai studiez problema. 🙂
Dacă prinzi un Samsung din seria 830 e bine, dacă e din 840 alea sunt ceva mai lente. În perioada asta recomand Kingston. Dacă mai studiezi. să îmi zici și mie la ce concluzie ai ajuns. 🙂
Gresesti grav aici,d-le inginer!
De fapt e tocmai invers: cele din seria 840 sunt mai rapide din doua motive: controller imbunatatit (3 Core MCX) si IOPS testat de 95000,peste toate balariile de la Intel.
De ce recomanzi Kingston pe controllere antice gen LSI Sandforce 2281 si IOPS de maxim 50000,numai tu stii… In lucrul cu fisierele – vitreza de transfer in speta, SF driven pierd pe date mici necomprimate , adica exact alea unde se vede puterea unui controller.
Stima!
Recomand Kingston pentru raportul calitate/preț. Eu nu mă iau după IOPS, ci după performanțele reale. 😉
Sincer m-ar incanta si pe mine unul. Imi voi schimba laptopul lunile viitoare, dar daca va fi cu un SSD de 250 cred ca bretul va bubui.
Salut Alexandru, cred că un SSD de 120 GB e cel mai ok, și ca preț, și ca spațiu. Totuși, dacă dispui de bugetul necesar (aprox 800 RON) poți să îți cumperi și unul de 240 GB.
Crezi ca merita sa cumpar un SSD ca al tau (nu descarc multe tampenii in PC) daca am urmatorul sistem?
GeForce 9400 GT
Intel Dual Core 2,8 GHz
2 GB RAM DDR2
HDD 80 GB
Nu ar trebui si un upgrade la RAM, sau nu e nevoie in cazul in care imi ajung cei 2 GB? Folosesc PC-ul mai mult pentru navigare pe net, seriale online, filme blu-ray si uneori gaming. Dar nu as face un upgrade decat daca viteza ar fi cea laudata de tine in tutorial 🙂
Salut Florin, dacă ai PC, poți păstra și HDD-ul. Așa că nu se pune problema de spațiu. Referitor la RAM, probabil că 4 GB ar fi suficienți, dar și 2 GB sunt ok. RAM-ul te ajută dacă stai cu multe tab-uri de browser deschise, sau dacă te pasionează jocurile mai noi.
Da, stiu ca pot pastra si HDD-ul, si nici nu cred ca e nevoie de rack, ca mai am 2-3 spatii libere langa DVD (care nu imi trebuie nici ala:))).
Ma refeream la comportamentul RAM-ului si la DDR. Din cate stiu eu, cu cat e mai mult, cu atat SO-ul utilizeaza mai mult si merge mai bine. Iar frecventa unui DDR2 nu stiu daca merita un SSD, desi nu vad o legatura atat de stransa.
N-am înțeles ce vrei să spui cu frecvența DDR2 și SSD. 🙂
Iar eu nu ma pricep la hardware :))
Ideea era daca merita un SSD la 2 GB RAM DDR2, pentru ca banuiesc ca in combinatie cu 2-3 GB DDR3 ar zbura mai repede.
Nu prea. Diferențe mai vizibile ar fi între SATA II și SATA III. 🙂
Cam asa e, merita sa cumperi SSD, plusul de performanta face toti banii. De hybrid drives, cum ar fi Seagate Momentus XT ce stii?
Are un prieten, și-a cumpărat de pe Amazon. Din ce am văzut pare mulțumit de el. Ca idee, este mai bun decât un hard-disc clasic, dar nu se compară cu SSD-urile.
Am instalat un HDD hibrid Seagate Momentus XT de 750 GB din generatia a II-a pe notebook-ul meu Asus UL20A si pana acum sunt foarte multumit de el.
Merge foarte bine, Windows 8 booteaza in 25 – 30 de secunde. Nu am probleme cu incalzirea sau zgomotul.
Atentie, am citit pe Amazon multe review-uri negative despre Seagate Momentus XT din generatia I, mai ales la instalarea pe Mac.
Mulțumim pentru detalii!