Afiseaza ce asculti in statusul programelor de chat

Cu toate ca am mai scris alte 2 articole ( 1 2 ) despre acest subiect, am gasit o solutie generala pentru cei care doresc sa afiseze detalii (autor,titlu..) despre melodia ascultata la statusul programelor de mesagerie. Metoda aceasta este compatibila cu majoritatea playerelor si programelor de mesagerie mai cunoscute si des utilizate.
Am gasit un numitor comun, si anume Audioscrobbler-ul serviciului last.fm, un serviciu foarte popular de muzica la cerere (music on demand). Audioscrobbler-ul este folosit pe post de intermendiar, el preia datele din orice player compatibil prin plugin-uri, si apoi le livreaza mai departe programelor de mesagerie prin aplicatii sau plugin-uri. Procesul este schematizat in diagrama de mai sus.
Audioscrobbler-ul
Este o aplicatie ce va face legatura cu serviciile last.fm, si ajuta la mentinerea unei baze de date cu preferintele si melodiile pe care le asculta un utilizator.
Pentru a-l putea folosi, trebuie sa aveti un cont last.fm (creaza aici).

Pagina web: www.last.fm/
Descarcare: www.last.fm/download
Dimensiune: ~12MB

In cele ce urmeaza va voi prezenta plugin-urile sau aplicatiile necesare pentru transferul de informatii dintre player-ul audio si Audioscrobbler, si apoi pe acelea care sa preia informatia de la Audioscrobbler si o adauga la status-ul programului de chat.

Winamp & Windows Media Player
La instalarea Audioscrobbler-ului se vor instala automat plugin-uri pentru preluarea detaliilor pieselor din Winamp si Windows Media Player, deci mare lucru nu aveti de facut, decat sa aveti grija sa fie bifate cele 2 casute.

AIMP
Este nevoie sa adaugati un mic dll in directorul de pluginuri AIMP si gata. Detalii despre procedura intr-un articol mai vechi. Daca te descurci descarca-l.

foobar2000
Exista un plugin pentru foobar2000 care se gaseste aici, si face el functia Audioscrobbler, de aceea nu nu comunica cu aplicatia originala last.fm si nu transmite detalii despre piesa aplicatiilor de chat. As vorbi cu cel care a facut acest dll sa il modifice incat sa fie compatibil cu Audioscrobbler-ul..

iTunes
Cei care folosesc iTunes vor trebui sa se inregistreze intai in acest grup de utilizatori ai last.fm, si apoi pot descarca plugin-ul necesar.

Yahoo Messenger
Ca sa preluati informatii de la Audioscrobbler si sa le afisati la Statusul Yahoo Messenger aveti nevoie de YMSG Last.fm Broadcaster.

Pidgin
Pidgin Last.fm Plugin este exact ceea ce va trebuie pentru a afisa informatiile de la Scrobbler in statusul Pidgin. Partea cea mai buna este ca se gasesc si versiuni atat pentru Windows cat si pentru cateva distributii Linux mai importante.

Trillian
Din nefericire Trillian basic nu suporta plugin-uri, insa cei care au versiunea comerciala pot incerca Trilly Tunes 2, care suporta Audioscrobbling, insa nu stiu exact cum afiseaza statusul. Decat Trillian basic cred ca mai bine folositi Pidgin.

Skype & MSN Messenger
Pentru a afisa melodia in statusul Skype sau MSN Messenger, nu e nevoie sa instalati nimic suplimentar, trebuie doar sa accesati Tools/Options/Skype sau MSN Messenger si sa bifati casuta corespunzatoare.

Nu mai conteaza ca asculti muzica cu AIMP, Winamp, foobar2000, Media Player sau ca discuti folosind Yahoo Messenger, Pidgin, Skype, sau MSN Messenger, dupa cum ati observat, orice combinatie de player si program de mesagerie este posibila. Se pot folosi si alte playere sau programe de chat, singura conditie este ca programele sa fie compatibile cu Audioscrobbler-ul.

Sper ca va este util articolul acesta, pentru mai multe detalii despre playerele compatibile si plugin-uri pentru acestea, cititi va rog pagina dedicata last.fm de pe Wikipedia.

Trimite articolul și prietenilor tăi!

7 comentarii

  1. Salut.Am instalat acest program,insa pe lista am vazut ca nu-i AIMP,pot cumva sa-l adaog in lista?

  2. Salut,
    Folosesc serviciile last.fm de aproximativ 2-3 ani, AIMP2 Player v2.61, build 560. Am citit cat am putu de atent acest articol, insa la optiunile scrobler-ului nu-mi indica optiunea Yahoo Messenger, doar Skype si MSN. Cum reusesc totusi cu AIMP sa-mi afisez muzica la status? Preferabil printr-un dll sau last.fm, nu programe StatusRevolution.
    Multumesc anticipat!

  3. Al maeesenger 9.0.0.2018 si bag muzica pe foobar. Cu ce program fac sa apara in mess ce ascult cu foobar ? inainte mergea cu Hyper im acum……aceti vreo solutie ?

  4. salutare,
    Interesant articolul tau. Din toate programele prezentate de tine, apreciez foobar2000, pe care il folosesc si mi se pare un player pe cinste. Consuma enorm mai putine resurse decat Winamp sau alte playere multimedia.

Comentariile sunt închise.